Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak pan może, Panie Pomidorze?! Pomidory tradycyjnie i na ostro.

Wybór przetworów w naszych sklepach jest ogromny i każdy z pewnością coś by dla siebie znalazł. Ale czy nie lepiej smakują te zrobione własnoręcznie? Zamknięte w słoikach i ukryte w domowej spiżarni, czekające na moment, w którym będą dla nas niezbędne. Aromatyczne, smaczne, przyrządzone w sposób idealny…


 


Pomidory w tradycyjnej zalewie

 

2 kg pomidorów

1 łyżka soli / 1 l wody

 

Pomidory umyć, zalać wrzątkiem i odczekać kilka sekund. Przełożyć pomidory na sito i przelać zimną wodą. Obrać ze skóry. Obrane pomidory ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach (moje pomidory są dość duże, więc każdego przed włożeniem do słoika przekroiłam na połowę).

 

Zagotować wodę z solą. Przygotowaną solanką zalać pomidory w słoikach. Dobrze zakręcić i pasteryzować 30 minut. Jeszcze gorące wyjąć i ułożyć do góry dnem. Pozostawić w takiej pozycji do czasu, aż całkowicie wystygną.

 

   Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidory tradycyjnie i na ostro.   Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidory tradycyjnie i na ostro.

 


 

Pomidory z nutą pikanterii

 

2 kg pomidorów

4 szt. papryczek chili

2 główki świeżego czosnku

1 l octu

8 łyżek cukru

3 łyżki soli

opakowanie kolendry

 

Pomidory umyć, obrać ze skóry w sposób podany powyżej i ułożyć w wyparzonych słoikach. Papryczki chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na paski. Ułożyć w słoikach. Czosnek obrać i również równo rozdzielić pomiędzy słoiki. Do każdego wsypać także po porcji ziaren kolendry.

 

W garnku zagotować ocet z solą i cukrem. Zalać nim pomidory ułożone w słoikach. Szczelnie zamknąć i pasteryzować 4 minuty.

 

   Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidory tradycyjnie i na ostro.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak