Jak pan może, Panie Pomidorze?! Pomidory tradycyjnie i na ostro.
Pomidory w tradycyjnej zalewie
2 kg pomidorów
1 łyżka soli / 1 l wody
Pomidory umyć, zalać wrzątkiem i odczekać kilka sekund. Przełożyć pomidory na sito i przelać zimną wodą. Obrać ze skóry. Obrane pomidory ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach (moje pomidory są dość duże, więc każdego przed włożeniem do słoika przekroiłam na połowę).
Zagotować wodę z solą. Przygotowaną solanką zalać pomidory w słoikach. Dobrze zakręcić i pasteryzować 30 minut. Jeszcze gorące wyjąć i ułożyć do góry dnem. Pozostawić w takiej pozycji do czasu, aż całkowicie wystygną.
Pomidory z nutą pikanterii
2 kg pomidorów
4 szt. papryczek chili
2 główki świeżego czosnku
1 l octu
8 łyżek cukru
3 łyżki soli
opakowanie kolendry
Pomidory umyć, obrać ze skóry w sposób podany powyżej i ułożyć w wyparzonych słoikach. Papryczki chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na paski. Ułożyć w słoikach. Czosnek obrać i również równo rozdzielić pomiędzy słoiki. Do każdego wsypać także po porcji ziaren kolendry.
W garnku zagotować ocet z solą i cukrem. Zalać nim pomidory ułożone w słoikach. Szczelnie zamknąć i pasteryzować 4 minuty.