Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak pan może, Panie Pomidorze?! Pomidory faszerowane

Faszerowane pomidory idealnie nadają się na różne okazje. Można je zaserwować jako przekąskę na przyjęciu, ale również jako zwykłą domową kolację.




Przygotowując chrzciny mojej córeczki długo zastanawiałam się co zrobić, aby było smacznie i z wykorzystaniem świeżych warzyw i owoców z przydomowego ogrodu. Poza tym lubię zaskakiwać. Obojętnie czy chodzi o przygotowane słodkości, przekąski, czy dania ciepłe. Przy okazji „chodziła” za mną sałatka z wykorzystaniem tuńczyka. Więc nadziałam taką sałatką dojrzałe i soczyste pomidorki.

 

 

Faszerowane pomidory

 

14 szt. pomidorów

5 szt. jajek ugotowanych na twardo

2 szt. cebuli białej

1 szt. papryki czerwonej

1 szt. papryki żółtej

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

10 dag ryżu Basmati

6 łyżek majonezu

pęczek koperku

pieprz czarny mielony, sól

 

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Ostudzić i przełożyć do szklanej misy. Dodać jajka pokrojone w ósemki, oczyszczone papryki pokrojone w kostkę, drobno pokrojoną cebulę, tuńczyka osączonego z zalewy oraz majonez. Posypać solą, czarnym mielonym pieprzem. Delikatnie wymieszać.

 

Pomidory umyć pod bieżącą, zimną wodą. Odciąć z nich „czapeczki” i wydrążyć środek. Do pomidorów nałożyć przygotowaną sałatkę. Udekorować koperkiem.

 

Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidory faszerowane

 

Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidory faszerowane 

Agnieszka_B 27.09.2011 12:28
Oj byli... I pomidorki szybko się rozeszły:)
Monika111 27.09.2011 08:33
Wyglądają przepysznie! Goście napewno byli zachwyceni? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak