Jak pan może, Panie Pomidorze?! Pomidory faszerowane
Przygotowując chrzciny mojej córeczki długo zastanawiałam się co zrobić, aby było smacznie i z wykorzystaniem świeżych warzyw i owoców z przydomowego ogrodu. Poza tym lubię zaskakiwać. Obojętnie czy chodzi o przygotowane słodkości, przekąski, czy dania ciepłe. Przy okazji „chodziła” za mną sałatka z wykorzystaniem tuńczyka. Więc nadziałam taką sałatką dojrzałe i soczyste pomidorki.
Faszerowane pomidory
14 szt. pomidorów
5 szt. jajek ugotowanych na twardo
2 szt. cebuli białej
1 szt. papryki czerwonej
1 szt. papryki żółtej
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
10 dag ryżu Basmati
6 łyżek majonezu
pęczek koperku
pieprz czarny mielony, sól
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Ostudzić i przełożyć do szklanej misy. Dodać jajka pokrojone w ósemki, oczyszczone papryki pokrojone w kostkę, drobno pokrojoną cebulę, tuńczyka osączonego z zalewy oraz majonez. Posypać solą, czarnym mielonym pieprzem. Delikatnie wymieszać.
Pomidory umyć pod bieżącą, zimną wodą. Odciąć z nich „czapeczki” i wydrążyć środek. Do pomidorów nałożyć przygotowaną sałatkę. Udekorować koperkiem.