Pomidorową lubią wszyscy. A zwłaszcza dzieciaki. Moja półtoraroczna córeczka też ją uwielbia. Zresztą Ona uwielbia pomidory pod każdą postacią – a najbardziej smakują jej własnoręcznie zerwane, prosto z krzaka. Ale wracając do pomidorowej. To klasyka polskiej kuchni. Nie ma chyba domu, w którym nie jadłoby się tej zupy. Ja swoją przygotowuję według receptury mojej mamy. I zawsze smakuje wybornie…
Pomidorowa (najlepsza!)
5 pomidorów
3 skrzydełka z kurczaka
2 nóżki z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek białej części pora – ok. 3 cm
½ cebuli
ząbek czosnku
3 liście (z łodygą) pietruszki
2 liście (z łodygą) selera
gałązka świeżego lubczyku
5 ziaren ziela angielskiego
4 łyżki słodkiej śmietanki
3 liście laurowe
pieprz czarny mielony
sól
Mięso zalać zimną wodą. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wodę odlać, a kawałki kurczaka przełożyć do garnka. Dodać liście pietruszki, liście selera oraz obrane i pokrojone na części korzenie marchwi i pietruszki. Zalać 5 l zimnej wody. Postawić na wolnym ogniu. Zagotować. Dodać ząbek czosnku (niekoniecznie obrany), pora, przypieczoną na patelni cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i lubczyk. Gotować na wolnym ogniu 2 godziny.
Pomidory opłukać pod bieżącą wodą. Każdy przekroić na cztery części. Pomidory umieścić w rondlu. Posypać solą. Zagotować. Dusić pod przykryciem 15 minut. Przetrzeć pomidory przez sito.
Odlać 2 l przygotowanego bulionu drobiowo – warzywnego. Dodać do niego przecier pomidorowy. Zagotować zupę i przyprawić solą oraz czarnym mielonym pieprzem. Połączyć ze słodką śmietanką.
Podawać z makaronem lub ryżem. Można też udekorować listkami bazylii.