Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Jak pan może, Panie Pomidorze?! Pomidorki koktajlowe w zalewie

Pomidor niewielkich rozmiarów. W smaku tak samo dobry jak tradycyjny owoc. Idealny do sałatek, koreczków, dekoracji potraw. I jak się okazuje - również do przetworów.




Pomidory koktajlowe mają jedną zasadniczą zaletę – bez trudu każdy może je uprawiać. U mnie wyrosły nawet na kostce brukowej… Nie trzeba przy nich nic robić, a owoce nie dość że bardzo soczyste, to jeszcze obficie obrodziły. Nie sposób było zjeść wszystkich. Głowiłam się co zrobić, aby pomidorki się nie zmarnowały. I udało się. A efekt przedstawiam poniżej.

 

 

Pomidorki koktajlowe w zalewie

 

2 kg pomidorków koktajlowych

25 dag cebuli białej

25 dag cebuli czerwonej

4 szt. papryczki chili

600 ml octu jabłkowego

150 ml octu winnego (z czerwonego wina)

100 ml oleju

pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

cukier

sól

 

Pomidorki umyć pod bieżącą wodą. Delikatnie, aby nie uszkodzić owoców, ułożyć pomidorki w słoikach. Papryczki chili oczyścić, pokroić na paki i dodać do ułożonych pomidorków. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu. Cebule obrać i pokroić w piórka. Ułożyć na wierzchu pomidorków.

 

Przygotować zalewę: w garnku zagotować ocet jabłkowy, ocet winny, olej, 2 łyżki soli i ½ łyżeczki cukru. Gorącą zalewą napełnić słoiki (cebula musi być całkowicie zakryta)., szczelnie zamknąć i odstawić.

 

Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidorki koktajlowe w zalewie    Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidorki koktajlowe w zalewie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak