Przepisów na gołąbki można znaleźć całe mnóstwo. Pieczone i duszone, mięsne oraz te z dodatkiem ryżu lub kaszy, na słodko i w ostrzejszym wydaniu, z sosem grzybowym i - z moim zdecydowanym faworytem - sosem pomidorowym…
Gołąbki w sosie pomidorowym
1200 g dojrzałych pomidorów
700 g łopatki wieprzowej bez kości
300 g piersi z kurczaka
200 g ryżu jaśminowego
500 ml bulionu drobiowo-warzywnego
główka kapusty włoskiej
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
cukier
sól
Obowiązkowo w składnikach moich gołąbków muszą znaleźć się przyprawy Prymatu: chili pieprz Cayenne, pieprz czarny mielony, przyprawa do mięsa mielonego, liść laurowy oraz ziele angielskie.
A teraz do dzieła! Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z obraną cebulą i 2 ząbkami czosnku. Dodać 3 łyżki przyprawy do mięsa mielonego, łyżeczkę pieprzu oraz po pół łyżeczki chili pieprzu cayenne i soli. Wymieszać składniki i odstawić na trzy godziny w chłodne miejsce.
W tym czasie umyć i osuszyć pomidory. Obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać przygotowane składniki. Dusić pod przykryciem 40 minut. Zmiksować przy użyciu blendera na jednolitą masę. Przyprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem i cukrem. Zagotować.
Liście kapusty zanurzać we wrzątku na około 2 minuty. Usunąć z nich zgrubienia. Duże liście pozostawić do przygotowania gołąbków, a mniejszymi wyłożyć dno dużego garnka.
Ryż ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Przestudzić i dodać do schłodzonej masy mięsnej. Wymieszać.
Na środku każdego liścia kapusty układać po porcji przygotowanego farszu. Zawinąć boki liści do środka, a następnie „rolować” gołąbki. Układać warstwami w garnku, przekładając od czasu do czasu liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego.
Gołąbki zalać bulionem drobiowo-warzywnym. Dusić pod przykryciem około 45 minut. Gołąbki wyjąć na półmisek i podawać oblane sosem pomidorowym.
Ale czy takie gołabki mogą się znudzić?