Jak pan może, Panie Pomidorze?! Domowy ketchup
Ketchup jest sosem pomidorowym podawanym na zimno, o gamie smaków od łagodnego do ostrego, barwy zwykle ciemnoczerwonej, czerwonobrązowej, rzadziej zielonej.
Zawsze myślałam, że ketchup pochodzi z Włoch. Tak jakoś do siebie pasowały. A okazało się, że sos ten jako pierwsi wymyślili Chińczycy. Początkowo był stosowany do przyrządzania potraw rybnych.
Z biegiem czasu receptura przyrządzania ketchupu rozpowszechniła się niemal na całym świecie. Obecnie znany ketchup jest stosowany do wielu potraw mięsnych, zapiekanek, pizzy, kanapek, dań typu fast food. Krótko mówiąc można go stosować do wszystkiego.
Na rynku jest mnóstwo dostępnych gotowych ketchupów. Z ogromu różnorodnych produktów każdy może wybrać najlepszy dla siebie. Ja się skłaniam ku przyrządzanemu w warunkach domowych.
Domowy ketchup
3,5 kg pomidorów
1 kg papryki czerwonej
20 dag cebuli białej
4 ząbki czosnku
4 łyżki octu
2 łyżki soli
1,5 łyżki czarnego mielonego pieprzu
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki chili pieprzu cayenne
½ łyżeczki cukru
Pomidory sparzyć. Usunąć z nich skórkę i pokroić pomidory w grubą kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, a cebulę obrać Drobno pokroić warzywa i razem z pomidorami umieścić w dużym garnku. Dodać posiekane ząbki czosnku. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny. Pod koniec duszenia dodać rozgniecione ziarna kolendry oraz imbir. Przestudzić i zmiksować warzywa na masę o jednolitej konsystencji. Dodać ocet, sól, pieprz i cukier, a następnie gotować przez 15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć i ustawić do góry dnem.