Jak odmienić tradycyjną szarlotkę?

Opublikowano: 16.12.2012
Autor: smerfetka79
Jak odmienić tradycyjną szarlotkę?
Uwielbiam szarlotki.Ostatnio troszeczkę je urozmaiciłam:) Szarlotki przygotowałam w foremkach do babeczek(dużych). Dodatkowo smak jabłek wzbogaciłam o posmak imbiru. Wyszły a dodatkowo wyglądały cudnie- bo wierzch udekorowałam powycinanymi z ciasta kwiatuszkami i sercami. Takimi słodkościami na pewno zaskoczycie swoich bliskich- serwując je np.z okazji zbliżających się świąt:)

Mini babeczki szarlotkowe

 

Składniki na 10-12 dużych babeczek:

1/2  kostki  masła

  3/4szklanki mąki krupczatki

1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania

1 cukier z wanilią

60 gram pudru

  2-3 żółtka

1 łyżeczka smalcu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kwaśnej śmietany

 

Nadzienie:

6-8 jabłek

3-4 łyżki cukru

cynamon

imbir -starty kawałek ok 2x2 cm

2 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie:  

 Z mąki, żółtek, śmietany,cukru waniliowego, proszku do pieczenia, pudru,smalcu, masła wyrabiamy kruche ciasto i odstawiamy  na 1 godzinę do lodówki. 

Jabłka ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dodajemy cukier oraz cynamon- do smaku, starty imbir i bułkę tartą. 

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części (w stosunku 3:1). Większa część rozwałkowujemy (niezbyt cienko), wycinamy szklanką czy też foremką koła i przekładamy do metalowych foremek. Ciasto ma się znajdować na całej powierzchni babeczki. Drugą część ciasta wałkujemy bardziej cienko i z niej wycinamy małą foremką potrzebne kształty .Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach (na spodniej części) i wstawiamy na około 5 minut do piekarnika nagrzanego do ok.180 stopni aby się podpiekło.

 

 Po tym czasie napełniamy masą jabłkową i i układamy kawałki wyciętego ciasta. Pieczemy ok.15-20 minut.

prymat