Jak odmienić tradycyjną szarlotkę?
Opublikowano: 16.12.2012
Uwielbiam szarlotki.Ostatnio troszeczkę je urozmaiciłam:) Szarlotki przygotowałam w foremkach do babeczek(dużych). Dodatkowo smak jabłek wzbogaciłam o posmak imbiru. Wyszły a dodatkowo wyglądały cudnie- bo wierzch udekorowałam powycinanymi z ciasta kwiatuszkami i sercami.
Takimi słodkościami na pewno zaskoczycie swoich bliskich- serwując je np.z okazji zbliżających się świąt:)
Mini babeczki szarlotkowe
Składniki na 10-12 dużych babeczek:
1/2 kostki masła
3/4szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
1 cukier z wanilią
60 gram pudru
2-3 żółtka
1 łyżeczka smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
6-8 jabłek
3-4 łyżki cukru
cynamon
imbir -starty kawałek ok 2x2 cm
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, śmietany,cukru waniliowego, proszku do pieczenia, pudru,smalcu, masła wyrabiamy kruche ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dodajemy cukier oraz cynamon- do smaku, starty imbir i bułkę tartą.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części (w stosunku 3:1). Większa część rozwałkowujemy (niezbyt cienko), wycinamy szklanką czy też foremką koła i przekładamy do metalowych foremek. Ciasto ma się znajdować na całej powierzchni babeczki. Drugą część ciasta wałkujemy bardziej cienko i z niej wycinamy małą foremką potrzebne kształty .Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach (na spodniej części) i wstawiamy na około 5 minut do piekarnika nagrzanego do ok.180 stopni aby się podpiekło.