Jagodowo :)
Na jagodach byłam w tym roku 2 razy :) pierwszy razem zebrałam tylko 1,5 litra, ponieważ były to początki, tydzień temu zebrałam już 3 w kilka godzin. Łącznie z mamą możemy sie pochwalić zbiorem 10 litrów i mnóstwem smakołyków które wykonałysmy właśnie z wykorzystaniem owoców leśnych :)
Pierwsza propozcyja, to weekendowy sernik na zimno z wykorzystaniem jagód oraz słodkich czereśni.
Składniki:
15 okrągłych biszkoptów
600 gram waniliowego serka homogenizowanego
0,5 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
0,5 kostki masła
2 jajka
0,5 szklanki cukru pudru
500 ml jagód
250 ml czereśni
2 galaretki wiśniowe
Przygotowanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy dobrze się połączy dodajemy świeże jajka i ponownie miksujemy. Stopniowo, po 1 łyżce dodajemy serki homogenizowane (ja użyłam serki Danio). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku, a gdy dobrze się rozpuści to łączymy ją z gorącym mlekiem, ciepłą wlewamy stopniowo do masy serowej i energicznie mieszamy łyżką. Masa jest bardzo rzadka (wręcz jak woda), dlatego wstawiamy ją na kilka minut do lodówki, aby nieco stężała, w tym czasie na dnie tortownicy układamy ściśle biszkopty. Do nieco stężałej masy z serków dodajemy jagody, mieszamy i wlewamy do tortownicy – równomiernie rozprowadzamy. Na masie serowej układamy wydrylowane, świeże czereśnie i wstawiamy do lodówki. Na sam koniec zalewamy sernik na zimno tężejącymi galaretkami wiśniowymi, rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Wracając z jagód nie miałam zbyt wiele czasu, aby przygotować coś na obiad, dlatego zrobiłam makaronz jagodami - gotowe w 15 minut :) Poważnie :) Makaron gotowałam 12-13 minut, w tym czasie utrałam jagody z cukrem i pyszny, sezonowy obiad gotowy :) Polecam!
Składniki:
200 gram makaronu
300 ml jagód
6 łyżeczek cukru
kruszone migdały
Przygotowanie:
Na wrzącą wodę wrzucamy makaron i gotujemy go ok 12 minut. W tym czasie do garnuszka wsypujemy jagody, dodajemy do nich cukier i dokładnie rozcieramy łyżką. Ugotowany makaron wyciągamy łyżką cedzakową na talerze po czym polewamy je sosem jagodowym. Na sam koniec posypujemy makaron pokruszonymi migdałami, w razie potrzeby można dosłodzić.
Z jagód można też robić pyszne koktajle :) Proponuję teraz pyszny koktajl z owoców leśnych, bo oprócz jagód wykorzystałam również smaczne poziomki :)
Do malaksera wkladamy 150ml jagód, 10 ładnych truskawek, garstkę poziomek, 4 łyżki kefiru oraz cukier do smaku, bardzo dokładnie miksujemy i koktajl gotowy :)
Z jagód zrobiłam również smaczny sosik do klusek na parze. 500 ml jagód zmiksowałam z 3 łyżkami słodkiej śmietany, dodałam cukier do smaku i polałam nim pampuszki - danie pyszne, a zdjęcie poniżej.
Ale cóż, jagody krótka trwają, dlatego warto je zamknąć w sloiku, aby zimą również cieszyły nasze kupki smakowe :) Poniżej proponuję przepis na sezonową konfiture z leśnych jagód i słodkich truskawek.
Składniki:
90 dag truskawek
1 szklanka jagód
30 dag cukru
Autorski przepis na oryginalną konfiturę, bardzo smaczne połączenie jagód oraz truskawek. Konfitura jest w 100% naturalna, nie lubię dodawać tzw. żel-fixów, gdyż najlepszy sposób to pasteryzacja – żaden słoik się nie popsuje.
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, przekładamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera rozdrabniamy je na jednolity mus. Mus truskawkowy przekładamy do garnka i nastawiamy na gaz, kiedy zacznie wrzeć wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy go przez 10 minut, następnie dodajemy jagód i konfiturę smażymy na wolnym ogniu kolejne 10-15 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10 minut. Po ostudzeniu przechowujemy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Sezon na jagody trwa :) więc jeśli zrobiłam komuś ochotę na takie smakołyki z jagodami w roli głównej to polecam wycieczkę do lasu :) Spacer dla zdrowia i świeże powietrze i dodatkowe korzysci to pyszne jagody i poziomki, których również jest pełno :)