Jagodowe szleństwo:)cd.
Opublikowano: 16.07.2012

Wypieki jagodowe-
Jagody idealnie komponują się zarówno z masami jak i jako dodatek w ciastach. Pomysłów jest tak wiele jak wielka jest nasza fantazja:)
Gofry z domową frużeliną jagodową
10 sztuk gofrów
500 ml kremówki
cukier wailiowy
szklanka jagód
150 ml wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jagody podgrzewamy wraz z cukrem w rondelku do gotujących się jagód wlewamy cały czas mieszając mieszaninę wody z łyżeczką mąki ziemniaczanej- gotujemy i studzimy. Gofry oprószamy pudrem, wykładamy za pomocą szprycy bitą śmietanę (śmietanę ubijamy uprzednio z cukrem wqaniliowym) i polewamy frużeliną.
Puszyste muffiny z jagodami
Te przygotowałam dla Taty:)
3 jaja
4 łyżki cukru kryształu
5 łyżek mąki
2 łyżki oleju
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki jagód
Białka ubić na sztywno pod koniec dodawać cukier i cały czas ubijać. Do ubitej piany dodajemy zóltka a noa koniec przesiana mąkę z proszkiem. Dodajemy olej i jagody delikatnie mieszamy i przekaładamy do foremek (1/3 wys.) Pieczemy ok. 15 minut. Studzimy i dekorujemy np. czekoladą.