Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowe szleństwo:)

Sezon na jagody w pełni, trzeba więc korzystać z nich póki możemy a jeśli nadmiar zostanie polecam przygotować przetwory:) Możliwości wykorzystania tych pysznych owoców jest wiele...o to kilka z moich propozycji:))

Pierogi z jagodami.

2 szklanki mąki

1 jajo

250 gram jagód

170-220 wody ciepłej

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki cukru kryształu

1 łyżka oleju

sól

śmietana

 

Przesianą mąkę przesypać na stolnicę. Na środku zrobić wgłębienie- dodać szczyptę łyżkę oleju i jajko. Następnie dodawać stopniowo dodawać ciepłą wodę. W zależności od mąki może być mniej lub więcej wody- ciasto ma być elastyczne. Przykryć ściereczką.Odstawić na 10 minut.
Wodę nastawić w garnku na gotowanie z dodatkiem odrobiny soli i łyżką oleju. 

Jagodowe szleństwo:)

Jagody wymieszać z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru kryształu. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-6 mm i wycinać szklanką kółka- na środek każdego z nich wykładać porcję jagód z cukrem i zlepiać formując pierożki.
Gdy woda będzie wrzała- wrzucać pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3-4 minut. Najlepiej mieszać łyżką drewnianą a szczególnie stroną brzuszną(tą wypukła).

Mi i moim bliskim, najlepiej smakują gorące. Można je podawać polane jogurtem/ śmietaną i posypane cukrem.

Jagodowe szleństwo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak