Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagód smak

Szósty wpis z owocowej serii

Na dziś kilka sprawdzonych przepisów z jagodami w roli głównej.

 

Smerfny tort z jagodami

Biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru

5 łyżek maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

400 ml smietany 30%

Galaretka szafirowa

O,5 kg jagód

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąc na pół.

Galaretkę przygotowac w 1 szklance wody. Odlac 3-4 łyżki i dolać do tego taka samą ilośc gorącej wody.

Galaretki schłodzić. Śmiatane ubić na wysokich obrotach na puch. Wlać większą częśc galaretki. Zmiksowac i wylac na bsikopt. Resztą posmarowac wierzh. Ułożyc jagody i polac ta odlaną częścia galaretki.

Jagód smak

 

Naleśniki kokosowe z dżemem porzeczkowym i sosem jagodowym

 

Ciasto:

Mąka

Mleko

Cukier

Szczypta soli

Kokos

Proporcji nie jestem w stanie podać, bo ciasto na naleśniki zawsze robię „na oko” tak żeby miało dobrą konsystencję

Nadzienie:

Dżem porzeczkowy (domowy)

Sos:

Borówki amerykańskie

Woda

Cukier zelujący

 

Składniki na ciasto wymieszać-w  takiej ilości, aby ciasto było dosć płynne. Borówki rozgotować z cukrem żelującym, lekko podlewając wodą zanim puszczą sok żeby się nie przypaliły.

Naleśniki posmarowac dżemem. Złożyć na ćwiartki. Polac sosem jagodowym.

 

Jagód smak

 

Jagodowe niebo

 

Biszkopt:

6 jajek

6-7 łyżek cukru

6-7 łyżek maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

jesli chcemy np. biszkopt grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej

Masa:

2 śmietany 30% po 180 g

2 Łyżeczki żelatyny

Pół szklanki wody

0,5 szklanki cukru pudru

Reszta:

Borówka amerykańska

2 galaretki truskawkowe

 

Upiec biszkopt. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Żelatynę rozpuścic z woda.

Przygotowac galaretkę w g przepisu na opakowaniu (można dać troche mniej wody)

Śmietane miskować na wysokich obrotach aż podwoi swoja objętość, wsypac cukier puder nadal miksując ( u mnie był to jeden cały młynek), wlac żelatynę. Zmiksować. Rozsmarowac na biszkopcie.

Posypac jagodami i zalac tężęjącą galaretka. Włożyc do lodówki.

 

Jagód smak

 

Ciasto ucierane z jagodami

Ciasto:

1 kostka margaryny

4 żółtka

25 dkg cukru pudru

3 szklanki mąki

1 łyzeczka proszku do pieczenia

Posypka:

5 dkg cukru

3 łyżki maki

10 dkg margaryny Kasi

Reszta:

4 białka

4 łyżki cukru

1 l jagód

Margarynę, żółtka i cukier puder utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blachę. Rozwałkować. Poukładać owoce (jezeli nie są zbyt słodkie można posypac cukrem).

Ubić pianę z białek z cukrem. Wylac na owoce.

Składniki na posypkę zagnieść i posypac na pianie. Piec ok. 1 godziny.

Jagód smak

Babeczki z jagodami

6 jajek

1 szklanka cukru

3 łyzeczki cukru waniliowego

2,5-3 szklanki maki

2 łyzeczki proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

0,5 kg borówek amerykańskich

Ubić białka z cukrem, dodać żółtka ubić. Dodać mąkę, proszek i olej wymieszać. Wymieszać z jagodami. Wlewać ciasto do ½ wysokości foremek. Piec ok. 50 minut w 180 st.

Jagód smak

Magdalena/Madija 04.07.2012 22:36
w foremce silikonowej do muffinek w kształcie różyczek;)
monika1968 04.07.2012 22:29
A ja mam pytanie jak są zrobione te różyczki z babeczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak