Na dziś kilka sprawdzonych przepisów z jagodami w roli głównej.
Smerfny tort z jagodami
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
400 ml smietany 30%
Galaretka szafirowa
O,5 kg jagód
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąc na pół.
Galaretkę przygotowac w 1 szklance wody. Odlac 3-4 łyżki i dolać do tego taka samą ilośc gorącej wody.
Galaretki schłodzić. Śmiatane ubić na wysokich obrotach na puch. Wlać większą częśc galaretki. Zmiksowac i wylac na bsikopt. Resztą posmarowac wierzh. Ułożyc jagody i polac ta odlaną częścia galaretki.
Naleśniki kokosowe z dżemem porzeczkowym i sosem jagodowym
Ciasto:
Mąka
Mleko
Cukier
Szczypta soli
Kokos
Proporcji nie jestem w stanie podać, bo ciasto na naleśniki zawsze robię „na oko” tak żeby miało dobrą konsystencję
Nadzienie:
Dżem porzeczkowy (domowy)
Sos:
Borówki amerykańskie
Woda
Cukier zelujący
Składniki na ciasto wymieszać-w takiej ilości, aby ciasto było dosć płynne. Borówki rozgotować z cukrem żelującym, lekko podlewając wodą zanim puszczą sok żeby się nie przypaliły.
Naleśniki posmarowac dżemem. Złożyć na ćwiartki. Polac sosem jagodowym.
Jagodowe niebo
Biszkopt:
6 jajek
6-7 łyżek cukru
6-7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jesli chcemy np. biszkopt grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej
Masa:
2 śmietany 30% po 180 g
2 Łyżeczki żelatyny
Pół szklanki wody
0,5 szklanki cukru pudru
Reszta:
Borówka amerykańska
2 galaretki truskawkowe
Upiec biszkopt. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Żelatynę rozpuścic z woda.
Przygotowac galaretkę w g przepisu na opakowaniu (można dać troche mniej wody)
Śmietane miskować na wysokich obrotach aż podwoi swoja objętość, wsypac cukier puder nadal miksując ( u mnie był to jeden cały młynek), wlac żelatynę. Zmiksować. Rozsmarowac na biszkopcie.
Posypac jagodami i zalac tężęjącą galaretka. Włożyc do lodówki.
Ciasto ucierane z jagodami
Ciasto:
1 kostka margaryny
4 żółtka
25 dkg cukru pudru
3 szklanki mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Posypka:
5 dkg cukru
3 łyżki maki
10 dkg margaryny Kasi
Reszta:
4 białka
4 łyżki cukru
1 l jagód
Margarynę, żółtka i cukier puder utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blachę. Rozwałkować. Poukładać owoce (jezeli nie są zbyt słodkie można posypac cukrem).
Ubić pianę z białek z cukrem. Wylac na owoce.
Składniki na posypkę zagnieść i posypac na pianie. Piec ok. 1 godziny.
Babeczki z jagodami
6 jajek
1 szklanka cukru
3 łyzeczki cukru waniliowego
2,5-3 szklanki maki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
0,5 kg borówek amerykańskich
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka ubić. Dodać mąkę, proszek i olej wymieszać. Wymieszać z jagodami. Wlewać ciasto do ½ wysokości foremek. Piec ok. 50 minut w 180 st.