Jadalne kwiaty: Ogórecznik
Do celów kulinarnych wykorzystuje się nie tylko kwiaty, ale także młode, nieowłosione liście ogórecznika. Służą one jako przyprawa do sałatek i sosów. Dodaje się je również do mięs i aromatyzowania wódek, win i likierów.
Właściwości lecznicze: Ogórecznik ma działanie moczopędne co w rezultacie wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i innych szkodliwych substancji. Zioło wykazuje również działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego często wspomaga kuracje związane z chorobami jelit, żołądka, błon śluzowych i schorzeniami reumatycznymi.
Ponadto stosowanie ogórecznika zalecane jest przy zaburzenia pracy gruczołów wewnętrznych, stanach obniżonej odporności oraz zwiększonej pobudliwości nerwowej u dzieci i dorosłych. Wspomagająco przy wypadaniu włosów, łamliwość paznokci.
śledź pod tzatzikami z kwiatami ogórecznika
Składniki:
Śledź (1-2 filety), jogurt grecki (200 ml), ogórek (1 średni), cebula (0,5 sztuki), czosnek (1 ząbek), przyprawa do tzatziki, kwiaty ogórecznika, zielenina.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Ogórek umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Jogurt grecki zmieszać z cebulą, czosnkiem, ogórkiem, kwiatami ogórecznika, doprawić przyprawą do Tzatziki i pokrojoną zieleniną (szczypiorek, koperek). Śledzie położyć na talerzach i przykryć pierzynką Tzatziki. Wstawić do lodówki aby się wszystko przegryzło. Przed podaniem można dodatkowo ozdobić kwiatami ogórecznika, które smakują jak nazwa wskazuje ogórkowo więc jak najbardziej pasują do tzatzików :)
Można takie kwiatki ogórecznika dodawać jako ozdobę do różnych sałatek, albo kanapek.
Panzanella (wersja podstawowa).
P o l e c a m