Zapraszam na kilka propozycji słodkości z jabłek
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Składniki
Składniki na biszkopt:
- jajka 4
- mąka pszenna 1 szklanka
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Masa jabłkowa:
- jabłka winne 1 kg
- masło 1 łyżka
- galaretka cytrynowa 1 opakowanie
Składniki:
- bita śmietana w proszku 1
- galaretka cytrynowa 1
- rodzynki
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek . Następnie oddzielone białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz powoli wsypujemy cukier kryształ. I cały czas dalej ubijamy całość do uzyskania jednolitej masy. Pod sam koniec ubijania, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Gotową masę na biszkopta wylewamy na posmarowaną formę do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 160-180 stopni. Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka myjemy i obieramy. Gotowe już obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzewamy na patelni. Jabłka chwilę smaży do zrumienienia się. Pod koniec dodajemy suchą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na rozwiniętym cieście smarujemy masę jabłkową następnie całość zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną połączoną z galaretką suchą i posypujemy rodzynkami i wiórkami kokosowymi według uznania.
Placek z jabłkami i cynamonem
Składniki
Składniki na ciasto:
• margaryna 25 dag
• żółtka 5
• cukier kryształ 1 szklanka
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• mąka pszenna 2 szklanki
Składniki inne:
• jabłka 1.5 kg
• cynamon Prymat 1 łyżeczka
• dżem morelowy 1 słoik
Pianka:
• białka 5
• cukier puder 1 szklanka
Wykonanie:
Na stolnicy usypujemy kopiec mąki. Dodajemy margarynę posiekaną nożem dodajemy żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko nożem ze sobą mieszamy. Następnie dobrze zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 2 części. Jabłka myjemy, osuszamy następnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon i wszystko razem dokładnie mieszamy. Na blasze wyłożoną jedną częścią ciasta dajemy jedną część starych jabłek. Na jabłka dajemy drugą część ciasta. Całość pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni . Od koniec pieczenia smarujemy dżemem i nakładamy piankę.
Wykonanie pianki:
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder i pieczemy jeszcze około 15 minut w temperaturze 180 stopni.