Postanowilam zrobic rodzinne spotkanie i jakość ugościc moich gości
Biszkopt
- 7 jajek
- 7 łyzek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyzki cukru
Masa z jabłek
- 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych ze słoika ja robie sama tre na tarce i przesmażam z cukrem
- Śmietana 30% 600 gram
- Wiórka czekoladowe do do posypania śmietany
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Gdy jest już wystarczająco sztywna, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąke i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do piany, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając. piekę 30 minut w 170 stopniach
Gdy ciasto się upiecze, przez kilka minut pozostawiamy je w otwartym piekarniku, a następnie wyciągamy.
Na ostudzony biszkopt wykładamy masę z jabłek. Śmietanę ubijamy i wykładamy na jabłka. Możemy wierzch posypać startąmleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.