Jabłecznik z bita śmietaną

Opublikowano: 28.03.2011
Jabłecznik z bita śmietaną
Postanowiłam trochę urozmaicić rodzinne spotkanie

                Postanowilam zrobic rodzinne spotkanie  i jakość ugościc moich gości 

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 7 łyzek  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyzki cukru

Masa z jabłek

  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych ze słoika ja robie sama tre na tarce i przesmażam z cukrem
  • Śmietana 30% 600 gram
  • Wiórka czekoladowe do do posypania śmietany


Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Gdy jest już wystarczająco sztywna, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąke i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do piany, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając. piekę 30 minut w 170 stopniach

Gdy ciasto się upiecze, przez kilka minut pozostawiamy je w otwartym piekarniku, a następnie wyciągamy.

Na ostudzony biszkopt wykładamy masę z jabłek. Śmietanę ubijamy  i wykładamy na jabłka. Możemy wierzch posypać startąmleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

 

 

 

prymat