Na początek jajka w „czystej” postaci:
Jajka nadziewane z bazylią
10 jajek
15 dkg szynki
koperek
2 łyżki śmietany 12%
2 łyzki majonezu
Sól, pieprz do smaku
3-4 liscie bazylii
Ogórki
Pomidor
Jajka ugotowac na twardo. Z ugotowanych wyciągnąć żółtka tak aby nie uszkodzi białek. Szynkę pokroic w drobną kosteczkę. Żółtka zmiksowac blenderem ze śmietaną i majonezem oraz koperkiem i bazylią. Doprawic do smaku. Tak powstałą masę nakładac do białek. Udekorować owocami i warzywami.
Czy kolorowa jajecznica:
Jajek używamy tez do prawie każdej sałatki.
Sałatka z ryżem i kurczakiem.
2 filety z kurczaka, pojedyncze,
1 torebka ryży,
4 ogórki kiszone,
1 puszka kukurydzy,
4 jajka.
Przyprawa Curry, majonez.
Ugotować 1 torebkę ryżu, ogórki, jajka pokroić w kostkę, filety ugotować w osolonej wodzie pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki razem dodać majonez i 1 łyżeczkę przyprawy Curry.
Do panierowania ryb:
Do potraw macznych:
Pierogi
Naleśniki
Kluski na parze
Do ciast:
Czy to biszkopt
Czy ciasto drożdżowe
Albo kruche
A prócz tych domowych dań możemy spożywac je też w kupionych: makaron, ciastka, drożdżówki, chleb.
Tak więc jak można zauważyć jajka są w naszym zyciu zawsze i prawie w każdym daniu.
Gdyby nie one nasze potrawy znacznie by utraciły.
Co obstawiacie pierwsze? Kura czy jajko?