J jak jajka

Opublikowano: 21.11.2011
J jak jajka
Czyli jeden z podstawowych składników naszego żywienia. Któż z nas może powiedzieć, ze nie je jajek? Choćbyśmy nie jedli ich w postaci ugotowanych czy usmażonych są dodawane do ogromnej ilości potraw.

Na początek jajka w „czystej” postaci:

Jajka nadziewane z bazylią

10 jajek

15 dkg szynki

koperek

2 łyżki śmietany 12%

2 łyzki majonezu

Sól, pieprz do smaku

3-4 liscie bazylii

Ogórki

Pomidor

Jajka ugotowac na twardo. Z ugotowanych wyciągnąć żółtka tak aby  nie uszkodzi białek. Szynkę pokroic w drobną kosteczkę. Żółtka zmiksowac blenderem ze śmietaną i majonezem oraz koperkiem i bazylią. Doprawic do smaku. Tak powstałą masę nakładac do białek. Udekorować owocami i warzywami.

J jak jajka

Czy kolorowa jajecznica:

J jak jajka

 

Jajek używamy tez do prawie każdej sałatki.

Sałatka z ryżem i kurczakiem.

2 filety z kurczaka, pojedyncze,

1 torebka ryży,

4 ogórki kiszone,

1 puszka kukurydzy,

4 jajka.

Przyprawa Curry, majonez.

Ugotować  1 torebkę ryżu, ogórki, jajka  pokroić w kostkę, filety ugotować  w osolonej wodzie pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki  razem dodać majonez  i  1 łyżeczkę przyprawy  Curry.

J jak jajka

 

Do panierowania ryb:

J jak jajka

Do potraw macznych:

Pierogi

J jak jajka

Naleśniki

J jak jajka

Kluski na parze

J jak jajka

 

Do ciast:

Czy to biszkopt

J jak jajka

Czy ciasto drożdżowe

J jak jajka

Albo kruche

J jak jajka

 

A prócz tych domowych dań możemy spożywac je też w kupionych: makaron, ciastka, drożdżówki, chleb.

Tak więc jak można zauważyć jajka są w naszym zyciu zawsze i prawie w każdym daniu.

Gdyby nie one nasze potrawy znacznie by utraciły.

Co obstawiacie pierwsze? Kura czy jajko?

 

prymat