Indyjskie smaki - kurczak w curry...

Opublikowano: 26.01.2015
Autor: dollce
Indyjskie smaki - kurczak w curry...
26 stycznia jest w Indiach Świętem Narodowym - Dzień Republiki.

Kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna i każdy na pewno znajdzie w niej coś dla siebie. Ze względu na bardzo duże zróżnicowanie kulturowe termin „kuchnia indyjska” to dość ogólne określenie, ściślej mówiąc na sztukę kulinarną Indi składają się cztery kuchnie:

Kuchnia północy - słynie z potraw mięsnych często przyrządzanych z suszonymi owocami, orzechami i migdałami. Mówi się o niej, że jest „kuchnią chleba”. Na północy dodaje się przeważnie przyprawy zmielone na proszek. Sztuka kulinarna tej części Indii to głównie kuchnia muzułmańska, bogata w potrawy z mięsa baraniego oraz drobiu. Popularne: podpłomyki- chlebki (ćapatti), curry, mięso duszone z przyprawami, pilaw (ryż z dodatkiem baraniny i ryb smażonych lub gotowanych z dodatkiem ostrych korzeni) oraz raita.

Kuchnia południa - tu natomiast dodaję się częściej całych ziaren przypraw, uprażonych aby oddały jak najwięcej aromatu potrawie. Rozwinęła się tu kuchnia wegetariańska przez zakaz spożywania wołowiny. Południowe Indie znane są z ostrych potraw. Do dań dodaje się mleczko kokosowe a posiłek kończy się daniem np. z jogurtu abo złagodzić ostrość jedzenia. Popularne: pachami- przyprawiony jogurt, placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar, dosa (naleśniki z mąki ryżowej) oraz pachami - jogurt z przyprawami

Kuchnia wschodu - popularna jest tu soczewica, ryż a także ryby. Popularne: smażone placki.

Kuchnia zachodu - to głównie kuchnia bombajska i goa. Popularne: bombajska chałwa i kaczka po bombajsku.

Indyjskie smaki - kurczak w curry...

Od tysięcy lat rola przypraw w kulturze indyjskiej nie zmienia swoich funkcji - w medycynie mają właściwości lecznicze, pomagają w dolegliwościach oraz chorobach, w obrzędach religijnych mają oczyszczać z grzechów oraz symbolizują bóstwa. Jednak głównie używane są w kuchni, dzięki czemu nadają aromat potrawom.

Garam masala  - mieszanka przypraw składająca się głownie z kolendry, kardamonu, czarnego pieprzu, cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Jest dostępna w sklepach ale można zrobić ją samemu. 

Indyjskie smaki - kurczak w curry...

Poniżej lista najpopularniejszych indyjskich przypraw:

CHILLI - ostra papryka, owoce są kolor czerwonego lub zielonego. Przyprawa nadaje czerwony kolor potrawą. Suszone owoce mieli się na proszek i dodaje do potraw mięsnych. Organiczny związek chemiczny „kapsaicyna” odpowiada za ostry smak. Najostrzejszą papryką chilli jest Carolina Reaper - według księgi rekordów Guinnessa.


CYNAMON - otrzymuje się go z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w postaci proszku lub niewielkich zwiniętych laskach. Ma silny aromat, oraz słodko-korzenny, lekko piekący smak. Dodaje się go potraw z ryżu, jabłek czy np. grzańca.


GORCZYCA - główny składnik musztard. Nasiona stosowane są do przyprawiania wędlin, marynat, konserw z octem. W kuchni indyjskiej dodaje się zmieloną gorczycę do chutney (gęsty sos).


GOŹDZIKI - posiadają korzenny zapach, w smaku lekko piekące.


KARDAMON - ma łagodny aromat, intensywny korzenny smak oraz cytrynowy zapach. Jest jedną z najdroższych przypraw.


KOLENDRA - mają aromat zbliżony do anyżu. Stosowana w przygotowywaniu chutney (gęsty sos) oraz potraw z curry.


KURKUMA - nadaje potrawą złocistożółty kolor. Jest używana do wielu potraw.


SZAFRAN - najdroższa przyprawa świata. Barwi potrawy na żółto, przeważnie stosuje się go przyprawiana zup, ciast, ryżu czy owoców morza.

ponadto: gałka muszkatołowa, cząber, imbir, kmin rzymski, kozieradka i wiele innych.

Kurczak curry

Indyjskie smaki - kurczak w curry...

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gram
  • pomidory krojone z puszki - 1 puszka
  • jogurt naturalny - 200 gram
  • mleko kokosowe - 100 ml
  • cebula - 3 sztuki
  • ząbki czosnku 2 sztuki
  • masło - 50 gram

Przyprawy:

  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony
  • imbir mielony - 0,5 łyżeczki
  • kolendra cała - 1 łyżeczka
  • chilli - 0,5 łyżeczki
  • kurkuma mielona - 1 łyżeczka
  • curry - 2 łyżeczki 


 

Jogurt naturalny wymieszać z curry, solą i pieprzem, dodać pokrojoną pierś z kurczaka po czym wstawić do lodówki na godzinę.
Pokrojoną cebule podsmażyć na maśle, dodać przyprawy (imbir, kolendra, chilli, kurkuma) dusić ok 5 min, następnie dodać pomidory z puszki, gotować 20 min. Następnie dodać mleczko i całość zmiksować do uzyskania konsystencji sosu.
Kurczaka w marynacie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni - piec 20 min - po upieczeniu odlać wodę. Następnie dodać kurczaka do gotowego sosu i dusić na wolnym ogniu 10 min.
Podawać np. z ryżem basmati (w przepisie ryż basmati z dzikim)

prymat