Pochodzi z Europy Południowej, można spotka go dziko w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jest krzewinką o cienkich, ostro zakończonych listkach. W zależności od gatunku ma kwiaty w kolorze białym, różowym, fioletowym lub niebieskim.
Zarówno kwiaty i liście hyzopu są jadalne. Liście mają gorzki smak o intensywnym miętowym aromacie. Ze względu na jego intensywność należy stosować go z umiarem. Idealnie nadaje się do nalewek, likierów i wódek ziołowych. Wystarczy niewielka ilość tej przyprawy aby nadać ciekawy aromat daniom. Doskonale komponuje się z gulaszami, pasztetami, rozmaitymi zupami, sosami, sałatkami, serami. Jest składnikiem wielu marynat ziołowych stosowanych w potrawach warzywnych jak i mięsnych.
Właściwości lecznicze:
- Hyzop jest stosowany głównie w leczeniu dróg oddechowych.
- Ma działanie wykrztuśne.
- Jego silne olejki eteryczne działają na niestrawność i wzdęcia.
- Napar sporządzony z suszu stosuje się do płukania jamy ustnej i gardła.
Przechowywanie:
Świeże liście i kwiaty przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce, natomiast suszone liście najlepiej przechowywać w hermetycznych pojemniczkach w chłodnym i ciemnym miejscu.