Gryczane ciasto czekoladowe

Opublikowano: 03.06.2012
Autor: anemon
Gryczane ciasto czekoladowe
Chcę się z Wami podzielić dość niecodziennym i zaskakująco smacznym sposobem na przemycenie zdrowych składników w deserze. Ten deser to ciężkie, mocno czekoladowe ciasto trochę przypominające brownie. Jedząc, aż trudno jest się domyślić, że jest zrobione z kaszy gryczanej.

Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe, ale wtedy jest leciutko wyczuwalny smak kaszy gryczanej. W zimnym cieście ten specyficzny smak kaszy zupełnie znika, a ciasto robi się bardziej ciężkie, ale nie jest zbite.

Gryczane ciasto czekoladowe

kasza gryczana  -  200 g

woda  - ½ l

 

gorzka czekolada  -  150 g

jajka  -  4 szt.

cukier trzcinowy  - 200 g

masło  -  150 g

mąka tortowa  -  100 g

rum  -  2 łyżki

szczypta soli

POLEWA:

masa krówkowa  - 3 łyżki

masło  -  ½ łyżki

orzeszki ziemne  - 4 łyżki

 

Kaszę zalej wodą i na dużym ogniu pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj nadal na dużym ogniu przez pół minuty. Przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut. Odstaw garnek na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełóż do pojemnika malaksera, dodaj cukier i miksuj na jednolitą masę bez grudek. Odstaw do przestygnięcia.

Do rondelka z grubym dnem włóż masło i 100 g czekolady połamanej na kawałki. Na bardzo małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.

Jajka ubij mikserem na puszystą masę, dodaj przestudzoną masę czekoladową i rum nie przerywając miksowania. Ubijając na małych obrotach dodaj partiami mąkę, a następnie dodaj przestudzoną kaszę i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp grubo pokrojoną pozostałą część czekolady. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 40 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Do rondelka przełóż masło i masę krówkową, ustaw na bardzo małym ogniu i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Ciepłą masę rozprowadź na wystudzonym cieście i posyp po wierzchu orzeszkami ziemnymi.

*przepis na to ciasto znalazłam w książce „Zaskakująca kasza & ryż” Marioli Białołęckiej. Dokonałam w nim kilku zmian, powyżej podaję przepis ze swoimi zmianami.

 

prymat