Ojczyzną bakłażana są Indie. Do Polski trafił w XV wieku. Oberżyna uważana jest za warzywo, jednak z botanicznego punktu widzenia jest owocem, jagodą. Bakłażan ma swoje święto które jest obchodzone 10 marca - nazywa się ono „Świętem Bakmana”, któremu towarzyszy jedzenie dużych ilości tego owocu.
Świeży owoc zawiera niewiele białka, tłuszczy i tylko 2% cukrów. Ma w sobie fosfor, potas, wapń, żelazo oraz witaminy A i C. Ponadto wspomaga trawienie tłustych mięs.
WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100 g
wartość energetyczna | 22 kcal |
białko | 1,00 g |
tłuszcz | 0,20 g |
węglowodany | 4,00 g |
Bakłażan może być podawany zarówno jako przystawka i danie główne. Przyrządzany jest na różne sposoby, jako pasty, dipy, zapiekanki, dania faszerowane, panierowane, grillowane oraz smażone. W ostatnim przypadku należy wcześniej posmarować go oliwą i smażyć na suchej patelni, inaczej wciągnie cały tłuszcz z patelni.
Poniżej przykładowe przepisy.
Roladki z bakłażana faszerowane serkiem
Składniki:
- bakłażan - 1 sztuka
- serek śmietankowy - 150 gram
- oliwki czarne - 8 sztuk
- papryczka chilli - kawałek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
Bakłażana umyć, pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, posolić i odstawić na 15 min. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, przesmarować oliwą i opiec na grillu po 2 min z każdej strony. Oliwki i papryczkę pokroić na plasterki, dodać do serka. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdy plaster bakłażana posmarować serkiem, następnie zwinąć w rulon. Podawać same lub z pieczywem.
Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego.
Składniki:
- bakłażan - 2 sztuki
- ser żółty tarty
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- sól
- pieprz
Farsz:
- mięso mielone - 250 gram
- cebula - 1 sztuka
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sos:
- oliwki czarne - 12 sztuk
- pomidory krojone z puszki - 1 puszka
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Bakłażana umyć, pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, posolić i odstawić na 15 min. Po czym osuszyć ręcznikiem papierowym, przesmarować oliwą i opiec na grillu po 2 min z każdej strony.
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, cebulę pokroić w kostkę. Następnie przesmażyć na patelni, na koniec dodać zioła prowansalskie. Farsz mięsny zawinąć w plastry grillowanego wcześniej bakłażana. Gotowe bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Oliwki oraz pomidory wymieszać razem, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Tak przygotowanym sosem zalać bakłażany i posypać serem żółtym.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez ok 25 min. Podawać np z ryżem.