Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszka miłosna...?

Bakłażan - jego prawidłowa nazwa to psianka podłużna, roślina ta jest znana także jako oberżyna, gruszka miłosna, bakmana i jajko krzewiaste.

Ojczyzną bakłażana są Indie. Do Polski trafił w XV wieku. Oberżyna uważana jest za warzywo, jednak z botanicznego punktu widzenia jest owocem, jagodą. Bakłażan ma swoje święto które jest obchodzone 10 marca - nazywa się ono „Świętem Bakmana”, któremu towarzyszy jedzenie dużych ilości tego owocu.

Gruszka miłosna...?

Świeży owoc zawiera niewiele białka, tłuszczy i tylko 2% cukrów. Ma w sobie fosfor, potas, wapń, żelazo oraz witaminy A i C. Ponadto wspomaga trawienie tłustych mięs.

WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100 g

wartość energetyczna 22 kcal
białko 1,00 g
tłuszcz 0,20 g
węglowodany 4,00 g

 

Bakłażan może być podawany zarówno jako przystawka i danie główne. Przyrządzany jest na różne sposoby, jako pasty, dipy, zapiekanki, dania faszerowane, panierowane, grillowane oraz smażone. W ostatnim przypadku należy wcześniej posmarować go oliwą i smażyć na suchej patelni, inaczej wciągnie cały tłuszcz z patelni.

Gruszka miłosna...?

 

Poniżej przykładowe przepisy.

Roladki z bakłażana faszerowane serkiem

Gruszka miłosna...?

Składniki:

  • bakłażan - 1 sztuka
  • serek śmietankowy - 150 gram
  • oliwki czarne - 8 sztuk
  • papryczka chilli - kawałek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

 

Bakłażana umyć, pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, posolić i odstawić na 15 min. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, przesmarować oliwą i opiec na grillu po 2 min z każdej strony. Oliwki i papryczkę pokroić na plasterki, dodać do serka. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdy plaster bakłażana posmarować serkiem, następnie zwinąć w rulon. Podawać same lub z pieczywem.

Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego.

Gruszka miłosna...?

Składniki:

  • bakłażan - 2 sztuki
  • ser żółty tarty
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • mięso mielone - 250 gram
  • cebula - 1 sztuka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sos:

  • oliwki czarne - 12 sztuk
  • pomidory krojone z puszki - 1 puszka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

 

Bakłażana umyć, pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, posolić i odstawić na 15 min. Po czym osuszyć ręcznikiem papierowym, przesmarować oliwą i opiec na grillu po 2 min z każdej strony.
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, cebulę pokroić w kostkę. Następnie przesmażyć na patelni, na koniec dodać zioła prowansalskie. Farsz mięsny zawinąć w plastry grillowanego wcześniej bakłażana. Gotowe bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Oliwki oraz pomidory wymieszać razem, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Tak przygotowanym sosem zalać bakłażany i posypać serem żółtym.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez ok 25 min. Podawać np z ryżem.

dollce 21.01.2015 23:29
Cieszę się bardzo i polecam ;)
Malinka 21.01.2015 22:31
Po Twoim wpisie chyba przekonam się do bakłażana :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak