Grillowany łosoś z salsą paprykową

Opublikowano: 25.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Grillowany łosoś z salsą paprykową
Danie proste, a jednocześnie bardzo smaczne. Soczysty łosoś połączony z paprykową salsą - smakuje wyśmienicie.

Połączenie papryki z łososiem sprawdza się w 100 procentach. Danie jest soczyste i aromatyczne, a to dzięki pysznie pachnącej salsie paprykowej.

Grillowany łosoś z salsą paprykową

Polecam je wszystkim smakoszom łososia.

 

Grillowany łosoś z salsą paprykową

 

Grillowany łosoś z salsą paprykową

 

SKŁADNIKI:

łosoś 2 filety po 250 g,

MARYNATA

1 łyżeczka oliwy,

1 łyżeczka miodu,

1 łyżka soku z cytryny,

sól,

pieprz,

papryka ostra

SALSA

3 średnie kolorowe papryki,

2 średnie pomidory,

1 ząbek czosnku,

sól,

pieprz,

tymianek 1 łyżeczka,

papryka słodka 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Grillowany łosoś z salsą paprykową

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy pomidory, chwilkę podsmażamy o dodajemy paprykę oraz czosnek. Dusimy około 15 minut pod przykryciem aż do miękkości papryki.

Grillowany łosoś z salsą paprykową

Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Przygotowaną marynatą nacieramy filety łososia i odstawiamy na kwadrans.

Grillowany łosoś z salsą paprykową

Następnie grillujemy je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.

Grillowany łosoś z salsą paprykową

Należy uważać, żeby nie spalić filetów. Na talerz wykładamy porcję salsy, a na nią układamy łososia i podajemy.

 

Grillowany łosoś z salsą paprykową

 

Życzę smacznego :)

prymat