Grill zimą

Opublikowano: 15.03.2013
Autor: ONY_za_kare
Grill zimą
Coraz bliżej pierwszy dzień wiosny a co za tym idzie coraz bliżej do grillowania pełną parą. U mnie sezon grillowy trwa w prawdzie cały rok bo śnieg mi nie straszny! Sąsiedzi zawsze patrzą na mnie ze zdziwieniem, kiedy w śnieżyce wystawiam grilla na podwórko i po chwili w okolicy unosi się piękny zapach grilowanego mięska.. Przecież wtedy ono najlepiej smakuje! W sezonie mamy mnóstwo okazji by je jeść… a zimą… jest to bezcenne

Przedstawiam Wam pomysł na świetną karkówkę... Śnieg w prawdzie już zanika, ale może komuś przyjdzie ochota na grilla jeszcze przed sezonem... POLECAM!



Karkówka z grilla


     


Składniki:

1 kg karkówki bez kości
6 ząbków czosnku                   
3 łyżki musztardy 
3 łyżki oleju
1 łyżka ziół prowansalkich Prymat 
2 łyżki bazylii otartej Prymat 
1 łyżka oregano Prymat  
sól do smaku     
pieprz do smaku



      

  
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i kroimy w średniej grubości plastry. Do małej miseczki dajemy olej, musztardę, przeciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, bazylię i oregano. Dokładnie mieszamy. Aby zaprawa lepiej się rozprowadzała po mięsie dodajemy trochę wody. Doprawiamy do smaku.
Każdy plaster mięsa smarujemy dokładnie zaprawą z obu stron i odkładamy do garnka. odstawiamy na 24h do lodówki żeby się dobrze przegryzło.
Po tym czasie mięso wykładamy na tackę aluminiową i stawiamy na grilla. Pieczemy co jakiś czas obracając. Na początku mięso okryłem folią aluminiową, dzięki czemu mogło się dusić w sosie własnym. 




Na ostatnie 10min grillowania ściągamy mięso z tacki i kładziemy bezpośrednio na ruszcie żeby się ładnie przypiekło.  I gotowe! SMACZNEGO!

  


      
prymat