Gotowanie z Nigellą- ciasto cytrynowe i babka z syropem klonowym

Opublikowano: 22.10.2011
Autor: Koper
Gotowanie z Nigellą- ciasto cytrynowe i babka z syropem klonowym
Nigelli przedstawiać nie trzeba. Książki jej autorstwa i programy w których gotuje nie potrzebują reklamy. Dobre przepisy bronią się same. Uwielbiam gotować z Nigellą, po prostu uwielbiam :)

Oba ciasta znalazłam w książce „Kuchnia- przepisy z serca domu”. Jedno z nich jest kwaskowate, a drugie słodkie jak moje życie ;-) Oba ciasta znalazły się w części zatytułowanej „Kuchnia krzepi” w rozdziale- „Sen o cieple domowego ogniska” Trzeba dodawać coś więcej? Dwie propozycje deserów na rodzinne spotkanie, albo na wieczorne oglądanie rodzinnych zdjęć z kubkiem ulubionej herbaty w ręku i kawałkiem pachnącego ciasta na talerzyku. Oba przepisy oczywiście trochę zmodyfikowałam, to przecież normalne, że rodzinne przepisu ulegają modyfikacji :) Do tego Nigella słynie z przesłodzonych wypieków, więc odruchowo zmniejszam o połowę ilość cukru i ciasto wychodzi idealne ;-)

 

Do pierwszego ciasta przymierzałam się od dłuższego czasu. Zawsze mnie zastanawiało, czy da się zrobić smaczne, bezglutenowe ciasto z mąki kukurydzianej. I teraz wiem. Można :) Ciasto cytrynowe wyszło pyszne.

 

Składniki:

180g masła

100g cukru

200g mielonych migdałów

100g mąki kukurydzianej

Łyżeczka proszku do pieczenia

Łyżeczka sody oczyszczonej

3 jajka

2 cytryny

100g cukru pudru

 

Wykonanie:

Mąkę kukurydzianą łączymy z mielonymi migdałami, sodą i proszkiem.

Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jedno jajko i 1/3 sypkich składników- miksujemy, i tak bez przerywania miksowania dodajemy na przemian jajka i część składników. Na sam koniec dodajemy skórkę startą z cytryn. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

Upieczone ciasto studzimy nieco w tortownicy. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy za pomocą wykałaczki.

Sok wyciśnięty z cytryn wlewamy do rondelka, dosypujemy cukier puder i podgrzewamy, aż cały cukier się rozpuści. Powstałym syropem polewamy ciasto i zostawiamy w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto wyjmujemy na talerz i kroimy na kawałki.



 

Drugie ciasto wybrałam z powodu słabości do syropu klonowego. Niestety zawiodłam się nieco, bo w smaku dominują orzechy. Nie, jednak „zawiodłam” to zbyt duże słowo, bo babka oczywiście wyszła pyszna, tylko miałam nadzieję, że smak syropu klonowego będzie odrobinę wyraźniejszy. A wyzwaniem było zrobienie babki z nadzieniem. Piekliście kiedyś babkę z nadzieniem? Ja dziś po raz pierwszy i coś mi się wydaje, że nie ostatni raz babka z orzechami i syropem klonowym gościła w mojej kuchni :)

 

 

Składniki:

Nadzienie

75g mąki pszennej

30g masła

Łyżeczka cynamonu

150g orzechów włoskich

125mo syropu klonowego

Ciasto

300g mąki pszennej

Łyżeczka proszku do pieczenia

Łyżeczka sody oczyszczonej

125g masła

75g cukru

2 jajka

150ml śmietany 18%

 

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia nadzienia. Miękkie masło mieszamy z mąką za pomocą widelca, dosypujemy posiekane orzechy i dolewamy syrop klonowy. Powinna powstać dość gęsta papka.

Czas na ciasto. Miękkie masło ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ubitego masła wbijamy jedno jajko, wsypujemy trochę mąki, dokładnie miksujemy, powtarzamy z drugim jajkiem. Następnie wsypujemy resztę suchych składników i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy na gładką, jednolitą masę.

Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem. Wkładamy do środka ponad połowę ciasta. Rozprowadzamy je trochę wzwyż po ściankach foremki, żeby powstało wgłębienie na farsz. Ostrożnie nakładamy orzechowy farsz i dokładnie przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



prymat