Gofry z truskawkami

Opublikowano: 03.02.2013
Autor: danusia19671
Gofry z truskawkami
Gofry to rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla robionego w gofrownicy. Podaje się je najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem lub z lodami. Robiłam też gofry z ciasta ziemniaczanego,polane słodką śmietanką,też bardzo dobra wersja



Gofry z truskawkami

SKŁADNIKI:

CIASTO:

1 kubek jogurt naturalny,

2 łyżeczki proszek do pieczenia,

3 szt jajka,

2 szkl mąka,

0,5 łyżki cukier,

1 ćwiartka margaryna roztopiona Kasia

sól

KREM

1 opak śnieżki truskawkowej

2 szkl mleka

truskawki do dekoracji

 PRZYGOTOWANIE:

 

Do miski wsypać mąkę, proszek, jajka, cukier i jogurt naturalny, wymieszać. Margarynę rozpuścić, schłodzić i dodać do ciasta, zmiksować. Gotowe ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec na złoty kolor.
KREM:
Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać śnieżkę i miksować 5 minut. Każdy gofr dekorujemy truskawkową pianką i układamy na piance truskawki.

prymat