Gęste, zdrowe, pyszne - Zupy warzywne cz.1 - Krupniki

Opublikowano: 03.12.2011
Autor: Sarenka
Gęste, zdrowe, pyszne - Zupy warzywne cz.1 - Krupniki
Zupy są popularne w naszym kraju. Często podajemy je jako tzw. pierwsze danie, będące wstępem do głównego posiłku. Zupy bywają różne - rzadkie lub gęste, owocowe lub warzywne, z makaronem lub z kluskami, z kaszą lub z ryżem, zmiksowane lub nie... Faktem jest, że zupy są źródłem cennych składników odżywczych i witamin zawartych w produktach, na których zostały przyrządzone. Zwykle są lekkostrawne, choć mogą też być bardzo sycące. Ugotowane na mięsie, następnie z kawałkami mięsa podane, mogą stanowić danie główne. Doprawiamy je zwykle indywidualnie, wg własnych upodobań i takie smakują nam najbardziej.

 

Gęste, zdrowe, pyszne - Zupy warzywne cz.1 - Krupniki

 

Zaprezentuję dzisiaj jedne z moich ulubionych zup, a mianowicie zupy z kaszą. Przyrządzam je głównie z dodatkiem kaszy jęczmiennej, ponieważ jest ona moją faworytką. Córka też się nią zajada, nie mówiąc o mężu, który tak przyzwyczaił się do zup, że kiedy jest daleko od domu - w słuchawce słyszę - Kochanie, ale jak wrócę, będzie zupka?! :)

Więc zupkuję, bo zupy lubię ja, lubi je moja córka i uwielbia je mój mąż. Polecam je zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy warzyw jadamy zwykle mniej, a właśnie wtedy potrzebujemy ich najbardziej.


 


 

Zupa z kaszą jeczmienną na karkówce

 

SKŁADNIKI:

  • karkówka bez kości - 4 plastry,
  • kasza jęczmienna - 12 łyżek,
  • cebula - duża,
  • marchewka - 5 średniej wielkosci sztuk,
  • korzeń pietruszki - 2 średniej wielkosci,
  • korzeń selera - wielkosci dwóch pietruszek,
  • seler naciowy - 2 duże łodygi,
  • czosnek - 2 duże ząbki,
  • por - duży,
  • liść laurowy - 2 sztuki,
  • Vegeta,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do zup w płynie,
  • curry.

 


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa  obrać i dokładnie umyć. Kaszę wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody . Można to zrobić za pomocą sitka. Mięso umyć i wrzucić do dużego, trzylitrowego garnka. Zalać zimna wodą, tak z ok 2,5 litra. Dodać vegetę i sól, zagotować i zebrać szumowiny. Gotować  pod przykryciem przez 10 minut, dodać pokrojone w kostkę: cebulę, marchew, pietruszkę i selera. Gotować 10 minut i dodać kaszę. Gotować na niedużym ogniu przez 25-30 minut, dodać łodygę selera. Po 10 minutach dodać pokrojonego w prążki pora i czosnek i gotować bez przykrycia do miękkości wszystkich składników. Doprawić do smaku i podawać razem z mięsem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, dolewamy gorącej, przegotowanej wody i doprawiamy do smaku . Zostawiając gorącą zupę w garnku pod przykryciem, pamiętajmy, ze kasza będzie dalej pęcznieć i mięknąć.

 

 

 

Zupa, którą przyrządzam musi być gęsta. Uwielbiam takie. Kiedy łyżka błądzi w wodzie, taki talerz odsuwam stanowczo. Dominacja składników nad wodą - to lubię.

 

 

Krupnik z pieczarkami

 

Gęste, zdrowe, pyszne - Zupy warzywne cz.1 - Krupniki

 

SKŁADNIKI:

  • mięso na zupę - u mnie po porcjowany cały kurczak, bez piersi,
  • cebula - 2,
  • ziemniaki - 4 średniej wielkości,
  • pieczarki - 7 średniej wielkosci (lub więcej),
  • grzyby kurki lub inne leśne, świeże - garść, lub więcej,
  • kasza jęczmienna - szklanka,
  • marchew - 4,
  • korzeń pietruszki - 2,
  • korzeń selera - wielkosci pietruszki,
  • por,
  • czosnek - 3-4 ząbki,
  • przyprawa do zup w płynie,
  • kucharek,
  • kostka rosołowa grzybowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra mielona,
  • liść laurowy - 2,
  • natka pietruszki.

 


PRZYGOTOWANIE:

Mięso przepłukać, usunąć tłuszcz. Przełożyć do dużego garnka i zalać gorącą wodą (lub zimną, jeżeli chcemy żeby zupa była bardziej rosołowa), przyprawić sola i pieprzem. Zagotować, zebrać szum. Warzywa  obieramy i myjemy. Kaszę płuczemy, aż woda będzie czysta , odcedzamy. Grzyby obieramy i kroimy na mniejsze części. Do zupy dodajemy pokrojone w kosteczkę: cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i kaszę. Gotujemy  przez 10 minut, po czym dodajemy kostkę grzybowa, pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby leśne oraz liście laurowe. Po kolejnych 10 minutach dodajemy pieczarki, w razie koniecznosci uzupełniamy zupę woda  i przyprawiamy. Gdy już wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy pokrojonego pora i rozdrobniony czosnek. Chwilę gotujemy i ostatecznie przyprawiamy do smaku . Podajemy z posiekaną, świeżą natkę pietruszki.

 

 

 

Podstawowym i pierwszym krokiem w przygotowaniu zupy z kaszą, jest dokładne opłukanie ziaren pod strumieniem zimnej lub letniej wody. Zupa jest bardziej klarowna, a wszelkie zanieczyszczenia i pył są usuwane.

 

Gęste, zdrowe, pyszne - Zupy warzywne cz.1 - Krupniki


 

Zupa warzywna z kaszą i pieczarkami

 

Gęste, zdrowe, pyszne - Zupy warzywne cz.1 - Krupniki

 

SKŁADNIKI:

  • mięso lub kości - u mnie udziec z indyka z kością o wadze 700g,
  • cebula - 2 większe,
  • pieczarki - dałam 200g, można śmiało dać więcej,
  • kasza jęczmienna - 3 lyzki,
  • ziemniaki - 4 duże,
  • marchew - 4,
  • korzeń pietruszki - 2,
  • korzeń selera - kawałek wielkosci pietruszki,
  • łodyga selera - 2,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • kostka bulionowa o smaku  grzybowym,
  • vegeta,
  • pieprz ziołowy,
  • liść laurowy,
  • koper suszony (lub świeży) - 2-3 lyzki,

 

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa  obrać, umyć i pokroić. Mięso umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i przyprawić vegetą. Zagotować, żebrać szum i gotować  przez 40 minut. Dodać kostkę grzybową, liść laurowy, przepłukaną kaszę jęczmienną, pokrojoną drobno cebule, pieczarki, ziemniaki, marchewkę, korzeń selera i pietruszki. W razie koniecznosci dolać więcej wody . Po ok 20 minutach gotowania dodać pokrojoną łodygę selera, czosnek i koper. Przyprawić pieprzem oraz vegetą. Gotować do miękkości wszystkich składników.

 

 

Zupa warzywna z kaszą

 

Gęste, zdrowe, pyszne - Zupy warzywne cz.1 - Krupniki

 

SKŁADNIKI:

  • udziec inydka - 300g,
  • cebula - 1 sztuka,
  • ziemniaki - 3 duze sztuki,
  • marchew - 4 sztuki,
  • pietruszka, korzen - 1-2 sztuki,
  • seler naciowy - 1-2 lodygi,
  • groszek  mrozony - 1/2 szklanki,
  • kasza jeczmienna - 6 lyzek,
  • smietana kwasna - 4-6 lyzek,
  • por - 1/2 sztuki,
  • czosnek - 1-2 zabki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, vegeta, maggie,
  • lisc laurowy.


PRZYGOTOWANIE:

Kasze przeplukac na sicie. Warzywa  obrac i umyc. Udziec umyc, gleboko ponacinac mieso w kilku miejscach. Do duzego garnka wlac 1,5 litra wody , wlozyc udziec, dodac 1,5 lyzki vegety i lyzeczke soli, zagotowac. Gotowac udziec przez ok 35 minut, po czym dodac pokrojona z kostke cebule i pieprz. Gotowac przez 5 minut, po czym dodac pokrojone w kosteczke: ziemniaki, marchewke i pietruszke. Po kolejnych 5 minutach gotowania, dodac kasze oraz lisc laurowy, gotowac 5-10 minut, dodac pokrojony seler naciowy. Po kolejnych 10 minutach gotowania  dodac przeplukany mrozony groszek oraz pokrojony w prazki por, gotowac kolejne 5-10 minut. Dodac rozdrobniony czosnek i posiekana natke pietruszki, zdjac z ognia, dodac smietane, wymieszac. Ponownie zagotowac i doprawic do smaku . Zupe podawac z kawalkami miesa.

 

Kasza pęcznieje podczas gotowania - to wiemy wszyscy. Czasami jednak sypnie nam się większa ''garść'' i gdy okaże się, że zupa jest zbyt gęsta - dolewamy wodę i przyprawiamy do smaku.

 

Zupa z kaszą i brokułem

 

Gęste, zdrowe, pyszne - Zupy warzywne cz.1 - Krupniki

 

SKŁADNIKI:

  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 większe marchewki,
  • duży korzeń pietruszki,
  • 1 duża cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • łodyga selera naciowego,
  • brokuł,
  • ok 1,5-1,7 litra rosołu drobiowego,
  • pieprz, sól, vegeta, liść laurowy


PRZYGOTOWANIE:

Warzywa  obieramy i myjemy. Marchew kroimy w półplastry lub kostke, pietruszke w półplastry, cebulę w kostkę, seler siekamy w plastry, ziemniaki w kostkę, brokuły dzielimy na małe porcje, łodygę brokuła, kroimy w kostkę, a czosnek w drobną kosteczkę. Zagotowujemy bulion i wrzucamy marchew, pietruszkę, ziemniaki, dodajemy liść laurowy i przyprawiamy. Gotujemy ok 15 minut, po czym wrzucamy łodygę selera i kawałki brokułów, zagotowujemy, a po 5 minutach wrzucamy kaszę jeczmienną, gotujemy ok - 20 minut na malutkim ogniu, doprawiamy na koniec do smaku , a tuż przed zakonczeniem gotowania , wrzucamy czosnek, ew. natkę pietruszki lub kopru.

 

Zupy, choć w dzieciństwie kręciliśmy często na nie nosem - wracają do pełni łask. W dzisiejszej dobie dobrodziejstwa różnorodności oraz łatwodostępności przypraw, smaki znanych zup, mogą nabrać innego, lepszego wymiaru. Kluczem do smacznej zupki, jest jej doprawienie - najlepiej indywidualnie. Nie bójmy się eksperymentować z przyprawami, ponieważ już niewielka ich ilość, potrafi zmienić ostateczny smak dania w naszym talerzu - i to na lepszy :)

prymat