Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gdzie się schował krecik? :)

... oooo tu jest ;)

Efektowne ciasto znane głównie z reklam teraz do samodzielnego przygotowania w domu.

 

Wiele razy marzyło mi się przygotowanie takiego kopczyka, ale nigdy nie było odpowiedniej okazji. Okazja nadarzyła się, gdy moja siostra zdała swój pierwszy egzamin na studiach ;) Ponieważ jest czekoladożercą była naprawdę mile zaskoczona takim prezentem :) 

 

Kopiec kreta

Gdzie się schował krecik? :)

 

Wbrew pozorom ciasto nie jest aż tak trudne do przygotowania.

SKŁADNIKI:

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki,
  • 100g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3/2 szklanki maślanki,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem
  • śmietana 30% 600g,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • żelatyna 2 łyżeczki,
  • czekolada gorzka 50g,
  • 3-4 banany,
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki na ciasto wsypujemy do miseczki.

Gdzie się schował krecik? :)

Dolewamy maślankę i ostudzone masło i miksujemy wszystko na gładką masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wlewamy do niej ciasto. Pieczemy je około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika, ale pozostawiamy je na około 20-25 minut, żeby nam za bardzo nie opadło.

Gdzie się schował krecik? :)

Po wyjęciu ciasto studzimy. Z ciasta łyżeczką wydrążamy miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Gdzie się schował krecik? :)

Śmietaną ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce lub kroimy z mniejszą kostkę i mieszamy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec.

Gdzie się schował krecik? :)

Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie, gorąco polecam. Szczególnie będzie smakowało wielbicielom czekoladowych smaków. Smacznego ;)

Gdzie się schował krecik? :)

Zapraszam na porcyjkę :)

ewaa 12.11.2012 18:29
pychotaaa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak