G jak grzyby

Opublikowano: 19.10.2011
G jak grzyby
...czyli jesienne dary lasu

Chociaż zawsze lubiłam chodzic na grzyby w tym roku nie znalazłam na to czasu nad czym bardzo ubolewam. Lubią je chyba wszyscy (no znam jeden wyjętej, tyle nie lubi praktycznie niczego;)), a częśc osób wciska je do większości swoich potraw. Ponizej kilka propozycji, ktore nie powinny sprawić trudności nikomu.

 

Na początek pyszne placuszki z otrab z podgrzybkami:

 

2 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka maki

½ szklanki otrąb

½ łyżeczki soli,

25 dkg podgrzybków

Sól,

Cebula

25 dkg żółtego sera

Ketchup

Konserwowa papryka

Pomidory

Konserwowy ogórek

Podgrzybki usmażyć z 1 srednia cebulą. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Pieczarki usmażyć na cebuli. Ser zetrzeć. Paprykę, ogórki i pomidory pokroić. Ciasto smażyć na patelni z obu stron. Na gorącym placku ułożyć grzyby, ser, warzywa i polac ketchupem.

 

 

Prawdziwki oczywiście do żuru Wigilijnego dzięki czemu zyskuje wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat. Na taki żurek z niecierpliwościa wszyscy Czekaja cały rok.

Żurek wigilijny

 

1 szklanka zakwasu na żur

1 marchewka

1 pietruszka

0,5 selera

2-3 liscie alurowe

2-3 ziela angielskie

1 łyzeczka majeranku

Sól, pieprz do smaku

1 szklanka grzybów suszonych

1 łyzka masła

2 l wody

ziemniaki

 

Grzyby zalac woda, aby namokły. Nastepnie ugotowac wywar: woda, marchew, pietruszka, seler, liscie, ziele, majeranek oarz jedynym tłuszczem z tej potawie łyzką masła. Do ugotowanego wywaru wlać zakwas, doprawić do smaku i zagotować.


 

 

Jak już jesteśmy przy Wigilii to oczywiście uszka z grzybami:

Uszka z kapusta i grzybami

Ciasto:

40 dag mąki
1 szklanki ciepłej wody
1jajko
Szczypta soli
Łyzka oliwy

Farsz:

30 dag kapusty kiszonej

Pół szklanki suszonych grzybów

1 nieduże cebula

Sol, pieprz do smaku

3-4 liście laurowe

Oliwa do podsmażenia

 

 

Grzyby zamoczyc w gorącej wodzie gdy zmiękna drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.

Składniki na ciasto zagnieść, aby było sprężyste. Cienko rozwałkowac jak na pierogi i pokroic na kwadraty o bokach o ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałożyc łyżeczkę farszu i złożyć na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.

Gotowac w osolonej wodzie aż do wyłynięcia na powierzchnię.

 

 

Najprostsze grzybowe danie- kania pieczona jak kotlet. Jak ktoś ma jakiś inny fajny przepis na kanię to bardzo proszę;)

 

Kotlety z kani

5 kapeluszy kani

1 jajko

Bułka tarta

Szklanka mleka

Sól

Kanie opłukac i zalac mlekiem na na ok. godzinę. Posolić i obtoczyć w jaku i bułce- zamiast soli do jajka można dac wegetę. Smazyć jak kotlety.

 

 

Pieczarki praktycznie do wszystkiego: zapiekanki, pizza, naleśniki, sosy.

Pieczarki także na kwaśno w zalewie.


1kg pieczarek

2 ajka

1 szklanka bułki tartej

Olej do smażenia

3 Papryki marynowane firmy Smak

 

3 Ogóreczki konserwowe firmy Smak

 

2 średnie cebule

0,5 szklanki octu

1  l wody

Pieczarki otoczyć w jajku i bułce. Rożłożyc na brytfance polanej olejem i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroic drobno. Warzywa zagotowac razem z octem i woda. Gdy zalewa będzie zimna zalac nia pieczarki. Najlepiej smakuja po 2-3 dniach stania w zalewie.

 

 

A na deser coś słodkiego czyli ciastka grzybki:

Kruche grzybki

 

Składniki:

½ kg maki

30 dkg masła

12 dkg cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 żółtko

1 jajko

Masa:

½ kg cukru

Szklanka wody

Kostka masla

2 cukry waniliowe

10 dkg kakao

½ kg mleka w proszku

Bakalie

Polewa:

½ kostki margaryny

4 łyzki kakao

4 łyzki cukru

1/3 szklanki mleka

Łyżka maku

 

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Rozwałkować i wykrawać foremkami do babeczek. Piec w tych foremkach. Z drugiej połowy uformowac ruloniki- w  takiej ilości jak babeczki.

Cukier, wodę, masło i cukier waniliowy wsypac do garnka. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać kakao, mleko w proszku i bakalie.

Margaryne rozpuścić z mlekiem, dodać cukier i kakao energicznie mieszając.

Do babeczki dać mase i włożyć rulonik upieczonego ciasta. Gdy masa stwardnieje kapeluszu włożyć do polewy i po wyciagnieciu poczekac aż zachnie żeby się nie zniszczył. Końcówkę nózki natomiast umoczyć w  wodzie z cukrem i posypac makiem.

 

prymat