G jak grzyby

Chociaż zawsze lubiłam chodzic na grzyby w tym roku nie znalazłam na to czasu nad czym bardzo ubolewam. Lubią je chyba wszyscy (no znam jeden wyjętej, tyle nie lubi praktycznie niczego;)), a częśc osób wciska je do większości swoich potraw. Ponizej kilka propozycji, ktore nie powinny sprawić trudności nikomu.
Na początek pyszne placuszki z otrab z podgrzybkami:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka maki
½ szklanki otrąb
½ łyżeczki soli,
25 dkg podgrzybków
Sól,
Cebula
25 dkg żółtego sera
Ketchup
Konserwowa papryka
Pomidory
Konserwowy ogórek
Podgrzybki usmażyć z 1 srednia cebulą. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Pieczarki usmażyć na cebuli. Ser zetrzeć. Paprykę, ogórki i pomidory pokroić. Ciasto smażyć na patelni z obu stron. Na gorącym placku ułożyć grzyby, ser, warzywa i polac ketchupem.
Prawdziwki oczywiście do żuru Wigilijnego dzięki czemu zyskuje wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat. Na taki żurek z niecierpliwościa wszyscy Czekaja cały rok.
Żurek wigilijny
1 szklanka zakwasu na żur
1 marchewka
1 pietruszka
0,5 selera
2-3 liscie alurowe
2-3 ziela angielskie
1 łyzeczka majeranku
Sól, pieprz do smaku
1 szklanka grzybów suszonych
1 łyzka masła
2 l wody
ziemniaki
Grzyby zalac woda, aby namokły. Nastepnie ugotowac wywar: woda, marchew, pietruszka, seler, liscie, ziele, majeranek oarz jedynym tłuszczem z tej potawie łyzką masła. Do ugotowanego wywaru wlać zakwas, doprawić do smaku i zagotować.
Jak już jesteśmy przy Wigilii to oczywiście uszka z grzybami:
Uszka z kapusta i grzybami
Ciasto:
40 dag mąki
1 szklanki ciepłej wody
1jajko
Szczypta soli
Łyzka oliwy
Farsz:
30 dag kapusty kiszonej
Pół szklanki suszonych grzybów
1 nieduże cebula
Sol, pieprz do smaku
3-4 liście laurowe
Oliwa do podsmażenia
Grzyby zamoczyc w gorącej wodzie gdy zmiękna drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.
Składniki na ciasto zagnieść, aby było sprężyste. Cienko rozwałkowac jak na pierogi i pokroic na kwadraty o bokach o ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałożyc łyżeczkę farszu i złożyć na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.
Gotowac w osolonej wodzie aż do wyłynięcia na powierzchnię.
Najprostsze grzybowe danie- kania pieczona jak kotlet. Jak ktoś ma jakiś inny fajny przepis na kanię to bardzo proszę;)
Kotlety z kani
5 kapeluszy kani
1 jajko
Bułka tarta
Szklanka mleka
Sól
Kanie opłukac i zalac mlekiem na na ok. godzinę. Posolić i obtoczyć w jaku i bułce- zamiast soli do jajka można dac wegetę. Smazyć jak kotlety.
Pieczarki praktycznie do wszystkiego: zapiekanki, pizza, naleśniki, sosy.
Pieczarki także na kwaśno w zalewie.
1kg pieczarek
2 ajka
1 szklanka bułki tartej
Olej do smażenia
3 Papryki marynowane firmy Smak
3 Ogóreczki konserwowe firmy Smak
2 średnie cebule
0,5 szklanki octu
1 l wody
Pieczarki otoczyć w jajku i bułce. Rożłożyc na brytfance polanej olejem i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroic drobno. Warzywa zagotowac razem z octem i woda. Gdy zalewa będzie zimna zalac nia pieczarki. Najlepiej smakuja po 2-3 dniach stania w zalewie.
A na deser coś słodkiego czyli ciastka grzybki:
Kruche grzybki
Składniki:
½ kg maki
30 dkg masła
12 dkg cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 jajko
Masa:
½ kg cukru
Szklanka wody
Kostka masla
2 cukry waniliowe
10 dkg kakao
½ kg mleka w proszku
Bakalie
Polewa:
½ kostki margaryny
4 łyzki kakao
4 łyzki cukru
1/3 szklanki mleka
Łyżka maku
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Rozwałkować i wykrawać foremkami do babeczek. Piec w tych foremkach. Z drugiej połowy uformowac ruloniki- w takiej ilości jak babeczki.
Cukier, wodę, masło i cukier waniliowy wsypac do garnka. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać kakao, mleko w proszku i bakalie.
Margaryne rozpuścić z mlekiem, dodać cukier i kakao energicznie mieszając.
Do babeczki dać mase i włożyć rulonik upieczonego ciasta. Gdy masa stwardnieje kapeluszu włożyć do polewy i po wyciagnieciu poczekac aż zachnie żeby się nie zniszczył. Końcówkę nózki natomiast umoczyć w wodzie z cukrem i posypac makiem.