Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FLAKI WOŁOWE

Tradycyjne flaczki wołowe


SKŁADNIKI:FLAKI WOŁOWE

FLAKI WOŁOWE
1 kg kura rosołowa
1 oczko wołowe
1 kg flaki wołowe mrożone
2 szt marchewka
1 szt pietruszka
0,5 szt seler
0,5 szt por
papryka czerwona ostra w proszku -1 łyżeczka
majeranek -1 łyżka
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
imbir
maggi
liść laurowy
Zasmażka:
2 łyżki masło
3 łyżki mąka

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wkładamy oczyszczone i opłukane mięso wołowe i kurę, oraz sól i pieprz, gotować. Warzywa obrać, opłukać dodać do rosołu, gotować do miękkości mięsa. Mięso razem z warzywami wyjąć z rosołu, ostudzić. Flaki wrzucić do garnka, obgotować 3 razy po 15 minut, za każdym razem zmienić wodę, odcedzić. Flaki obgotowane wrzucić na rosół, razem ze wszystkimi przyprawami, gotować do miękkości flaków na wolnym ogniu. Mięso oddzielić od kości, pokroić w paseczki. Warzywa pokroić w kostkę, mięsa i warzywa dodać do flaków. Zasmażka: Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, doprawić do smaku zagotować. Podawać z bułką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak