Figi suszone – przysmak dla kobiet.

Opublikowano: 14.03.2013
Autor: caralajna
Figi suszone – przysmak dla kobiet.
W wielu kulturach figowiec i jego owoc są symbolami płodności i wiecznej młodości. Nie ma się co dziwić..

Figi mają działanie odtruwające i odkwaszające organizm są bardzo bogate w błonnik i sole mineralne, zawierają  potas, magnez, fosfor. Mają sporo cynku, który wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego wpływa pozytywnie na cerę i włosy.. 100g tego owocu dostarcza tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka, poza tym wapń pochodzenia roślinnego jest o wiele zdrowszy niż zwierzęcego.

Figi to doskonały naturalny detox, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza poziom złego cholesterolu, łagodzi bóle brzucha i wspomaga trawienie. Figi mają zdolności do alkalizowania organizmu, mogą okazać się pomocne w rzuceniu palenia. 

A co najważniejsze są naturalnie słodkie, stanową więc zdrowy zamiennik cukru. Dlatego myślę, że właśnie dla tych wszystkich zalet figi są świetne dla kobiet :)

Ciastka figowo owsiano orzechowe:

  

Składniki:

1  szklanka mąki uniwersalnej

1/2 szklanki płatków owsianych

2 łyżki otrąb pszennych

 100 gram suszonych fig

10 sztuk orzechów włoskich

1  duże jajko

50 gram masła

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

 2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sody


Mąkę, cukier (lub miód), masło, sól, sodę i otręby wsypać do malaksera, zmiksować. Dodać jajko i pokrojone figi połączyć składniki miksując 30 sekund. Masę wyjąć z malaksera i dodać płatki (aby były w całości), poszatkowane grubo orzechy włoskie i startą skórkę z cytryny (ok 1 łyżeczka). Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulki a następnie spłaszczyć na ciastka. Można udekorować orzechami. Piec około 15 minut do zrumienienia. Smacznego.

 Fig Rolls:

  

Fig Rolls, czyli ciastka/batoniki z nadzieniem figowym..

To absolutny hit, zajadałam się nimi będąc w Anglii. Nie wiem gdzie jeszcze są popularne, niestety nie w Polsce, na próżno szukać ich na półkach sklepowych.. na szczęście można je zrobić samemu w zdrowszej wersji z otrębami.

 Składniki:

2 szklanka mąki uniwersalna

4 łyżki otrąb pszenne

1 duże jajko

100 gram masła

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka sody

Nadzienie:

200-250 gram fig suszonych

Sok z połowy cytryny

2 łyżki miodu


Mąkę, cukier ,  masło, sól, sodę i otręby wsypać do malaksera, zmiksować. Dodać jajko startą skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy  i miksować 30 sekund. Ciasto wyjąć  i schłodzić w lodówce.

Figi z 2 łyżkami wody rozdrobnić w malakserze, dodać sok z cytryny i miód. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować cienko podsypując mąką. Posmarować powierzchnię masą figową i złożyć na pół.  Wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem żeby ładniej wyglądały, ale nie trzeba tego robić. Wyciąć prostokąty lub kwadraty w dowolnej wielkości. Piec na papierze do pieczenia około 15 minut w 180 stopniach.

Zdrowe i pyszne ciacha są gotowe po ostygnięciu. Smacznego.

 

 

Figi smakują też świetnie z serem typu Brie czy Camembert na grzankach, w kanapkach czy na plackach.. można dodać cebulę i sałatę i gotowe, smacznego :)

 

prymat