Figi mają działanie odtruwające i odkwaszające organizm są bardzo bogate w błonnik i sole mineralne, zawierają potas, magnez, fosfor. Mają sporo cynku, który wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego wpływa pozytywnie na cerę i włosy.. 100g tego owocu dostarcza tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka, poza tym wapń pochodzenia roślinnego jest o wiele zdrowszy niż zwierzęcego.
Figi to doskonały naturalny detox, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza poziom złego cholesterolu, łagodzi bóle brzucha i wspomaga trawienie. Figi mają zdolności do alkalizowania organizmu, mogą okazać się pomocne w rzuceniu palenia.
A co najważniejsze są naturalnie słodkie, stanową więc zdrowy zamiennik cukru. Dlatego myślę, że właśnie dla tych wszystkich zalet figi są świetne dla kobiet :)
Ciastka figowo owsiano orzechowe:
Składniki:
1 szklanka mąki uniwersalnej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki otrąb pszennych
100 gram suszonych fig
10 sztuk orzechów włoskich
1 duże jajko
50 gram masła
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
Mąkę, cukier (lub miód), masło, sól, sodę i otręby wsypać do malaksera, zmiksować. Dodać jajko i pokrojone figi połączyć składniki miksując 30 sekund. Masę wyjąć z malaksera i dodać płatki (aby były w całości), poszatkowane grubo orzechy włoskie i startą skórkę z cytryny (ok 1 łyżeczka). Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulki a następnie spłaszczyć na ciastka. Można udekorować orzechami. Piec około 15 minut do zrumienienia. Smacznego.
Fig Rolls:
Fig Rolls, czyli ciastka/batoniki z nadzieniem figowym..
To absolutny hit, zajadałam się nimi będąc w Anglii. Nie wiem gdzie jeszcze są popularne, niestety nie w Polsce, na próżno szukać ich na półkach sklepowych.. na szczęście można je zrobić samemu w zdrowszej wersji z otrębami.
Składniki:
2 szklanka mąki uniwersalna
4 łyżki otrąb pszenne
1 duże jajko
100 gram masła
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka sody
Nadzienie:
200-250 gram fig suszonych
Sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu
Mąkę, cukier , masło, sól, sodę i otręby wsypać do malaksera, zmiksować. Dodać jajko startą skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy i miksować 30 sekund. Ciasto wyjąć i schłodzić w lodówce.
Figi z 2 łyżkami wody rozdrobnić w malakserze, dodać sok z cytryny i miód. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko podsypując mąką. Posmarować powierzchnię masą figową i złożyć na pół. Wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem żeby ładniej wyglądały, ale nie trzeba tego robić. Wyciąć prostokąty lub kwadraty w dowolnej wielkości. Piec na papierze do pieczenia około 15 minut w 180 stopniach.
Zdrowe i pyszne ciacha są gotowe po ostygnięciu. Smacznego.
Figi smakują też świetnie z serem typu Brie czy Camembert na grzankach, w kanapkach czy na plackach.. można dodać cebulę i sałatę i gotowe, smacznego :)