Figi - egzotyczne owoce

Pochodzą z Azji Mniejszej ale rosną w całym basenie Morza Śródziemnego. Wyróżniamy figi zielone i fioletowe. Zielone najlepsze są do suszenia, natomiast fioletowe spożywa się na surowo.
Suszone figi są dostępne przez cały rok, ale najlepsze są świeże, które mają niepowtarzalny smak i konsystencję.
Dojrzałe figi powinny być przechowywane w lodówce, dzięki czemu zachowują świeżość przez około dwa dni. Ponieważ są delikatne i łatwo mogą się uszkodzić należy umieścić je metalowej tacce lub na papierowym ręczniku. Suszone figi pozostają świeże przez kilka miesięcy, należy przechowywać je w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce. Powinny być dobrze opakowane tak, żeby nie docierało do nich powietrze, które może spowodować, że staną się twarde i suche.
Figi idealnie nadają się ciast, deserów, dżemów, konfitur ale również świetnie komponują się jako dodatek do mięs, sałatek i serów. Używane są również w przemyśle alkoholowym np. robi się z nich wina, a z ich liści nalewki.
Co ma w sobie figa?
- zawiera witaminy: C, PP, witaminy z grupy B oraz prowitaminę A;
- jest bogata w składniki mineralne takie jak: magnez, wapń, fosfor i żelazo.
Jakie ma właściwość?
- regulują pracę układu pokarmowego;
- obniżają cholesterol i regulują pracę układu krwionośnego;
- pomagają w leczeniu hemoroidów;
- pomagają w walce z anemią;
- dzięki magnezowi redukują stres;
- gotowane w mleku łagodzą ból gardła i kaszel;
- pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową;
- suszone figi mają największą zawartość błonnika pokarmowego.
Wartości odżywcze w 100 g
wartość energetyczna | 74 kcal |
białko | 0,70 g |
tłuszcz | 0,30 g |
węglowodany | 19,20 g |
błonnik | 2,90 g |
Figi nadziewane serem kozimi, otulone w szynce parmeńskiej
Składniki:
- figi - 2 sztuki
- szynka parmeńska - 2 plastry
- serek kozi - 2 łyżeczki
- pieprz czarny - świeżo zmielony
- rukola - 1 garść
Figi umyć, przekroić na 4 części ale nie rozcinać ich do końca. W środek włożyć po 1 łyżeczce serka koziego, po czym owinąć plastrem szynki parmeńskiej. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać na rukoli.
Tak przygotowane figi można jeść na zimno lub ciepło (w tym celu należy nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 10 min).
Sałatka z figami i gorgonzolą
Składniki:
- rukola - 100 gram
- świeże figi - 2-3 sztuki
- ser gorgonzola - 50 gram
Sos:
- musztarda sarepska - 1 łyżka
- miód - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
Rukolę umyć i rozłożyć na talerzu. Figi umyć i pokroić na ćwiartki, po czym poukładać na rukoli. Ser gorgonzola pokroić na kawałki i dodać do rukoli i fig. Składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatkę polać gotowym sosem przed podaniem.