Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figi - egzotyczne owoce

Nie do końca „figa z makiem”

Pochodzą z Azji Mniejszej ale rosną w całym basenie Morza Śródziemnego. Wyróżniamy figi zielone i fioletowe. Zielone najlepsze są do suszenia, natomiast fioletowe spożywa się na surowo.

Figi - egzotyczne owoce

Suszone figi są dostępne przez cały rok, ale najlepsze są świeże, które mają niepowtarzalny smak i konsystencję.

Dojrzałe figi powinny być przechowywane w lodówce, dzięki czemu zachowują świeżość przez około dwa dni. Ponieważ są delikatne i łatwo mogą się uszkodzić należy umieścić je metalowej tacce lub na papierowym ręczniku. Suszone figi pozostają świeże przez kilka miesięcy, należy przechowywać je w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce. Powinny być dobrze opakowane tak, żeby nie docierało do nich powietrze, które może spowodować, że staną się twarde i suche.

Figi idealnie nadają się ciast, deserów, dżemów, konfitur ale również świetnie komponują się jako dodatek do mięs, sałatek i serów. Używane są również w przemyśle alkoholowym np. robi się z nich wina, a z ich liści nalewki.  

Co ma w sobie figa?

  • zawiera witaminy: C, PP, witaminy z grupy B oraz prowitaminę A;
  • jest bogata w składniki mineralne takie jak: magnez, wapń, fosfor i żelazo.

 

Figi - egzotyczne owoce

Jakie ma właściwość?

  • regulują pracę układu pokarmowego;
  • obniżają cholesterol i regulują pracę układu krwionośnego;
  • pomagają w leczeniu hemoroidów;
  • pomagają w walce z anemią;
  • dzięki magnezowi redukują stres;
  • gotowane w mleku łagodzą ból gardła i kaszel;
  • pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową;
  • suszone figi mają największą zawartość błonnika pokarmowego.



Wartości odżywcze w 100 g

wartość energetyczna 74 kcal
białko 0,70 g
tłuszcz 0,30 g
węglowodany 19,20 g
błonnik 2,90 g


Figi nadziewane serem kozimi, otulone w szynce parmeńskiej

Figi - egzotyczne owoce

Składniki:

  • figi - 2 sztuki
  • szynka parmeńska - 2 plastry
  • serek kozi - 2 łyżeczki
  • pieprz czarny - świeżo zmielony
  • rukola - 1 garść


Figi umyć, przekroić na 4 części ale nie rozcinać ich do końca. W środek włożyć po 1 łyżeczce serka koziego, po czym owinąć plastrem szynki parmeńskiej. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać na rukoli.
Tak przygotowane figi można jeść na zimno lub  ciepło (w tym celu należy nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 10 min).

Sałatka z figami i gorgonzolą

Figi - egzotyczne owoce


Składniki:

  • rukola - 100 gram
  • świeże figi - 2-3 sztuki
  • ser gorgonzola - 50 gram

Sos:

  • musztarda sarepska - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka 
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka


Rukolę umyć i rozłożyć na talerzu. Figi umyć i pokroić na ćwiartki, po czym poukładać na rukoli. Ser gorgonzola pokroić na kawałki i dodać do rukoli i fig. Składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatkę polać gotowym sosem przed podaniem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak