Efektowne zapiekanki cz.II

Niebanalna zapiekanka, która zachwyca swym smakiem i wyglądem. Jeśli lubisz efektowne dania to ta zapiekanka jest dla Ciebie idealną.
Całość wspaniale uzupełniają klopsiki.
Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami
SKŁADNIKI:
makaron wstążki 300g,
zielone pesto 100g,
koncentrat pomidorowy 4 łyżki,
3 cebule,
1 papryka,
1 jajko,
1 pomidor,
mięso mielone 100g,
bułka tarta 3 łyżki,
natka pietruszki pęczek,
śmietana 30% 200ml,
salami 200g,
ser żółty 200g,
bazylia 1 łyżeczka,
oregano 1/2 łyżeczki,
cukier 1 łyżeczka,
woda 2 łyżki,
czosnek 2 ząbki,
mąka 2 łyżki,
sól,
pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Woda z gotowania makaronu pozostawiamy. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy ja na masełku. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i ostudzoną cebulę oraz 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Dodajemy soli i pieprzu do smaku, mieszamy. Z powstałego farszu formujemy większe kuleczki. Klopsiki gotujemy w wodzie po makaronie około 5 - 10 minut.
Pesto mieszamy z 10 łyżeczkami oleju oraz bazylią i oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i z cukrem. Śmietanę mieszamy z 5 łyżeczkami oleju i mąką. Salami i ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Pozostałe 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę makaronu. Makaron polewamy sosem z pesto tak, aby zostało nam go 1/4.
Następnie całość polewamy sosem śmietanowym. Kolejno układamy połowę sera i salami.
Całość polewamy sosem pomidorowym. Następnie układamy pozostały makaron, znów ser z salami.
Całość posypujemy pokrojoną cebulką. Ugotowane klopsiki maczamy w pozostałym sosie z pesto i układamy je na przekątnej.
Zapiekankę posypujemy papryką i pomidorem pokrojonymi w kostkę.
Ewentualnie polewamy sosem pesto jeśli nam go zostanie. Zapiekamy około 20 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
Serdecznie polecam i życzę smacznego :)