Efektowne zapiekanki cz.I

Soczyste warzywa połączone z mięsem mielonym z dodatkiem zielonego pesto, całośc zwieńczona plastrami mozarelli - mówię Wam, to jest pycha :)
Pomysł na letni obiad już jesienną porą. Wspaniałe połączenie smaków, polecam :)
Zapiekanka z cukinią, mozarellą i pesto
SKŁADNIKI:
1 większa cukinia,
1/2 papryki,
150 g mięsa mielonego,
100 g zielonego pesto,
100 ml śmietany 18%,
1 cebula,
150 g mozzarella w kulkach,
1 większy pomidor lub dwa mniejsze,
1 jajko,
majeranek,
tymianek,
sól,
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry.
Plastry oprószamy sola i odstawiamy na 5-10 min. Osuszamy je później papierowymi ręcznikami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę plastrów cukinii.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę, dodajemy paprykę, a po chwili mięso mielone.
Gdy mięso już się podsmaży całość zdejmujemy z ognia i dodajemy pesto, dokładnie mieszamy. Gdy mięso trochę przestygnie układamy je na plastrach cukinii. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki.
Kroimy go w plastry i układamy na mięsie, solimy i pieprzymy. Na pomidorach układamy resztę cukinii. Mozzarellę kroimy na plasterki - na 2-3 części - i układamy na cukinii. Jajko rozkłócamy, dodajemy śmietany, tymianku, majeranku, solimy i pieprzymy.
Powstałym sosem zalewamy zapiekankę.
Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około pół godziny - do momentu aż ser nam się zapiecze.
Życzę smacznego ;)