Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziś święto pizzy...

Z tej okazji, postanowiłem zrobić ją na obiad. Jest to pierwsza moja pizza, z której jestem naprawdę zadowolony :) Za każdym razem miałem problem z ciastem, tym razem skorzystałem z przepisu Robeta Sowy i okazał się strzałem w 10 :) Nie byłem przekonany do wyrabiania ciasta w robocie, dlatego użyłem własnych rąk. PS. Pierwszy post-- Początki są zawsze trudne :P

 

Pizza

 

 

Ciasto:

 

500g mąki

40 g drożdży

300 ml wody przegotowanej

1 łyżeczka soli ziołowej 

1 łyżeczka cukru

2 łyżka oleju

 

Sos pomidorowy:

 

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki wody

bazylia, oregano

sól, pieprz

 

Składniki:

 

500 g pieczarek

10 plasterków szynki

słoiczek oliwek zielonych

200 g sera żółtego

cebula

przyprawa do kuchni włoskiej

sól, pieprz

 

Drożdże rozkrusz w miseczce połącz z cukrem i solą.Wlej wodę, wymieszaj. Odstaw na 15 min. Mąkę przesiej przez sito. Do mąki dodaj olej oraz drożdże, zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmaruj ciasto olejem i odstaw na ok 1 h. 


Pieczarki oczyścić, pokroić na paski podsmażyć wraz z cebulą, przyprawić. Ser zetrzeć na tarce.Szynkę i oliwki pokroić w paseczki. Na rozwałkowanym cieście nałożyć sos pomidorowy, kolejno pieczarki, szynkę, ser i oliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20-25 w temp. 200 stopni.

Dziś święto pizzy... 

 

Monika111 10.09.2011 20:34
Pizza pyszna zapewne,ale zdjęcie mnie urzekło....o jak! ;)
Barbara40 12.02.2011 13:02
czuje ja....zrobie !!! wiem, ze bedzie pyszna
Monika193
Monika193 10.02.2011 07:17
Mateusz Twoja pizza jest pyszna :)
Tahitha 09.02.2011 20:59
Super, wygląda na pyszną :)
Magdalena1110 09.02.2011 20:16
pyszności palce lizać
kiziolek201 09.02.2011 18:56
Superowa:)
Jolanta40 09.02.2011 18:05
Pięknie wyszła Ci ta pizza :)))
borgia 09.02.2011 17:52
A tam trudne... ;) Mateusz cieszę się, że będę mogła u Ciebie gościć. Pizza wygląda pyszszsznie. Pewnie zanim zrobię pizzę Maestro, w ruch pójdzie Twoja... (to ze względu na rzadkość rukoli w mojej kuchni). Strasznie długa się tu wydaje... hi hi hi. Czy ja mam taką blachę? :P Pozwolę sobie skomentować po zrobieniu jeszcze raz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak