Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dzika rukola prosto z pola

Rukola należy do rodziny kapustnych i jest jej wiele odmian. Wszystkie charakteryzuje mocny orzechowo – pieprzowy czy musztardowy smak i zapach. Na polskich łąkach również można ją spotkać rosnącą dziko, najbardziej popularna to dwurząd wąskolistny. Trafiłam na to ziółko przypadkiem spacerując przy łące, a zwabił mnie mocny zapach. Wiedziałam, że to rukola ale wyglądała troszkę inaczej, smakowała bardziej orzechowo, a mniej ostro od tych sklepowych, troszkę się naszukałam nazwy właściwej w Internecie. Teraz już wiem.

dzika rukola prosto z pola

Dwurząd jest byliną, a jak się nasieje trudno się go pozbyć. Wszystkie gatunki rukoli nie są zbyt wymagające.  Można hodować nie tylko na grządce, ale też  na balkonie, a nawet w doniczce na parapecie. Im więcej roślina dostaje słońca tym bardziej jest ostra w smaku. Dwurząd ma wąskie, ostro wcinane liście, kwitnie na żółto, kwiaty i nasiona są także jadalne. Podobna do dwurzędu jest rokietta siewna, ale ta jest jednoroczna. Rokiettę mam posadzoną na grządce, była w  składzie mieszanki nasion o nazwie „zioła japońskie”, ciekawe dlaczego, skoro jest rośliną śródziemnomorską, może jednak w Japonii też występuje, tego nie wiem.

dzika rukola prosto z pola  dzika rukola prosto z pola

Rukolę jada się głównie na surowo w sałatkach, na pizzy, ale można także na ciepło, jako dodatek do potraw mięsnych i tłustych serów jako przyprawa poprawiająca ich trawienie.

Wartość odżywcza to 25 kcal na 100 g, w tym 2,6g białka i 1,6g błonnika. Ma dużo potasu, fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, beta karotenu, witaminy C, kwasu foliowego i chlorofilu. Poprawia trawienie, działa bakteriobójczo, zwiększa odporność i działa antyrakowo.. same zalety.

Skoro już udało mi się znaleźć dorodną i darmową rukolę postanowiłam wykorzystać ją inaczej niż dodatek do sałatek. Zrobiłam pesto z rukoli i orzechów włoskich.

dzika rukola prosto z pola

Składniki: 200 gram rukoli, 60-80 gram orzechów włoskich, 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera twardego długo dojrzewającego, sól do smaku (około łyżeczki).

Rukolę dokładnie wypłukać i osuszyć. Orzechy obrać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 3-5 minut aby wydobyć aromat.
Do rozdrabniacza wsypać pokrojoną rukolę, orzechy, oliwę, sok z cytryny i uruchomić urządzenie. Rozdrabniać tak długo aż będzie miało konsystencję papki i nie będzie widać większych fragmentów zieleniny. Na końcu dodać parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający, doprawić solą i rozgniecionym czosnkiem. Rozdrabniać jeszcze chwilę. Pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Nie wiem niestety jak długo, ale do tygodnia powinno wytrzymać. Świetne jest do makaronu albo jako smarowidło do chleba.

dzika rukola prosto z pola

„Lasagne” z Pesto z rukoli.

dzika rukola prosto z pola

To taka wariacja na temat lasagne, można całkowicie pominąć etap piekarnika, gorący makaron przełożyć pesto i od razu serwować, szybko, łatwo i całkiem efektownie. Ja postanowiłam wzbogacić ją serem i pomidorkami. Podgrzałam lekko w piekarniku, tylko 5 minut aby ser się stopił.

Składniki na 2 porce: 10 płatków makaronu lasagne, 8 łyżek pesto z rukoli, trochę mozzarelli startej do posypania , pomidorki koktajlowe do dekoracji, zioła do dekoracji typu szałwia, oregano, bazylia. Sól i olej do gotowania makaronu i trochę oleju na dno formy.

Płaty makaronu włożyć do posolonego wrzątku z łyżką oleju w dużym garnku, gotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente. Wyłowić i odcedzić. Spód formy lub blachy nasmarować tłuszczem, ułożyć pierwszy płat, rozsmarować łyżkę pesto, ułożyć drugi płat i znów pesto i tak pięć płatów makaronu na jedną porcję. Wierzch posypać serem udekorować pomidorkami, ziołami. Piec 5 minut w 180 stopniach, aż stopi się ser, ewentualnie przyrumieni. Więcej nie trzeba. Gotowe, smacznego.

 dzika rukola prosto z pola

A może pizza z pesto z rukoli?

dzika rukola prosto z pola

S M A C Z N E G O

 

 

 

 

 

caralajna 19.06.2013 06:40
:) Wrocław to przepiękne miasto, coś za coś! ja mieszkam w Poznaniu, też duże miasto, mieszkam na przedmieściach koło lasu. Ale na osiedlach też jest dużo nieużytków, bunkry, dzikie sady, i nawet bażanty tam żyją :) jednak nie wiem jak długo, bo tereny są atrakcyjne, kolejne niepotrzebne centra handlowe i drogie apartamenty mogą powstać lada dzień :((
Rafał10 18.06.2013 20:37
Caralajna JESTEM W SZOKU! Ja chcę na wieś!!! We Wrocławiu znalazłam taką łączkę z daleka od ulic i smogu, po której czasami spacerujemy ale nie ma na niej za wiele darów natury... zerwałam jedynie co to czarny bez, mlecz, pokrzywę i szczaw. O dzikiej rukoli nawet nie miałam pojęcia, a rukole po prostu uwielbiam. Pesto i różne jego kombinacje- chyba lubisz to tak samo jak ja :)
pycholka 09.06.2013 18:38
Super jedzonko i dzieki za ciekawe info, w tym roku dodatkowo posadze rukole ;)
leonowie 05.06.2013 10:45
"śliczna" ta lazania :)
caralajna 04.06.2013 14:24
tzn, aż tak bardzo się nie znam, roślinę poznałam po bardzo intensywnym zapachu. jednak rzeczywiście wychowałam się w środowisku osób znających się na rzeczy amatorów zielarzy, a mama od dziecka uczyła mnie nazw drzew kwiatów i zwierząt, oraz szacunku dla środowiska. pierwsze słowo wypowiedziane przeze mnie to : 'kwiatek', a nie 'mama', czy 'baba'.
IwonaDD 04.06.2013 13:58
Zazdroszczę,że tak znasz się na roślinach i umiesz zebrać dary łąki;Ja nie umiałabym odróżnić dzikiej rukoli od pospolitych chwastów.Jedyne co zbieram to szczaw,ale i z tym mam problem, bo ponoć jest jakiś koński,co się go raczej nie zbiera :) Pesto pycha, a i super warzywna lasagna ci wyszła; Jednym słowem mega smacznie dziś u ciebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak