W moim domu pierogi mogą być serwowane kazdego dnia o kazdej porze.
Tylko, że ja nie jestem fanką lepienia pierogów, dlatego raz na jakiś czas organizujemy sobie dzień pierogowy. "Zbieram zamówienia" na smaki i do roboty. Lepię ich dużo, a potem rozkładam na tacki i do zamrażarki.Potem tylko wyjmujemy, rozmrażamy i zajadamy!!
Najbardziej ulubione to z mięsem, robię je , bo mogę w nich przemycić warzywa, których nie jada moje dziecko. Czasem jest to tylko marchewka, ale bywa też szpinak, czy brokuły.
Moja babcia mówiła, że czego nie widać tego nie ma,
Mój mąż jest pożeraczem ruskich, takich z dużą ilością cebulki mocno przyrumienoinej.
Posypcie je rzeżuchą smakuje wspaniale.
Dziś jeszcze będą pierogi kaszano-grzybane.Jest to nazwa w naszym domu obowiązująca już od wielu lat. Są to pierogi z kaszą gryczaną i świeżymi grzybami.
kaszę dodaję niepaloną, ugotowaną na półtwardo, a do tegogrzyby, wiadomo w sezonie świeże ,a teraz wyciągam zapasy z zamrażarki.
Podaję przepis na pierogi kaszno-grzybane
Ciasto:
70 dag mąki
1 szklanka gorącej wody
1-2 jajka
szczypta soli
Farsz:
grzyby świeże lub mrożone 50 dag
kasza gryczana 1 szklanka
sól i pieprz do smaku
jedna cebulka
Zagnieść ciasto przykryć ściereczką i odstawić, teraz zabierzemy się za farsz , latem oczywiście takie pierogi robimy ze świeżych leśnych grzybów, ale teraz wyciągamy takie jakie mamy w zamrażarce( mogą być też pieczarki), rozmrażamy, kaszę gryczaną gotujemy tak z 10 minut, nie może być za miękka.Podam jeszcze jeden myk, kaszę do farszu czy zapiekanek najpierw przesmażamy na oleju, a dopiero potem zalewamy wodą i gotujemy, jest wtedy bardziej sypka.
Na 1 łyżce oleju przesmażamy posiekan cebulę, dodajemy grzyby, smażymy kilka minut,studzimy i łączymy z kaszą, doprawamy do smaku.
Gotujemy ulepione pierogi ok. 5 minut od wypłynięcia.
Jak zwykle zosało troche ciasta, więc koniecznie pierogi z jabłkami, polane śmietaną i posyapane cynamonem.
Ciasto podobne jak wyżej, a farsz;
jabła
cukier
cynamon
śmietana
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, posypć lekko cukrem, nakładać w pierogi, gotować 5-7 minut od wypłynięcia pierogów.Jeszcze ciepłe polać śmietaną wymieszaną z cukrem i posypać cynamonem.
Smacznego!