Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzień pierogowy

Kochamy jeść pierogi.

W moim domu pierogi mogą być serwowane kazdego dnia o kazdej porze. 
Tylko, że ja nie jestem fanką lepienia pierogów, dlatego raz na jakiś czas organizujemy sobie dzień pierogowy. "Zbieram zamówienia" na smaki i do roboty. Lepię ich dużo, a potem rozkładam na tacki i do zamrażarki.Potem tylko wyjmujemy, rozmrażamy i zajadamy!!

Najbardziej ulubione to z mięsem, robię je , bo mogę w nich przemycić warzywa, których nie jada moje dziecko. Czasem jest to tylko marchewka, ale bywa też szpinak, czy brokuły.
Moja babcia mówiła, że czego nie widać tego nie ma,

Mój mąż jest pożeraczem ruskich, takich z dużą ilością cebulki mocno przyrumienoinej.

Dzień pierogowy  

Posypcie je rzeżuchą smakuje wspaniale.

Dziś jeszcze będą pierogi kaszano-grzybane.Jest to nazwa w naszym domu obowiązująca już od wielu lat. Są to pierogi z kaszą gryczaną i świeżymi grzybami.
kaszę dodaję niepaloną, ugotowaną na półtwardo, a do tegogrzyby, wiadomo w sezonie świeże ,a teraz wyciągam zapasy z zamrażarki.

Dzień pierogowy 

Podaję przepis na pierogi kaszno-grzybane

Ciasto:
70 dag mąki
1 szklanka gorącej wody
1-2 jajka
szczypta soli

Farsz:
grzyby świeże lub mrożone 50 dag
kasza gryczana 1 szklanka 
sól i pieprz do smaku
jedna cebulka  

       Zagnieść ciasto przykryć ściereczką i odstawić, teraz zabierzemy się za farsz , latem oczywiście takie pierogi robimy ze świeżych leśnych grzybów, ale teraz wyciągamy takie jakie mamy w zamrażarce( mogą być też pieczarki), rozmrażamy, kaszę gryczaną gotujemy tak z 10 minut, nie może być za miękka.Podam jeszcze jeden myk, kaszę do farszu czy zapiekanek najpierw przesmażamy na oleju, a dopiero potem zalewamy wodą i gotujemy, jest wtedy bardziej sypka.
Na 1 łyżce oleju przesmażamy posiekan cebulę, dodajemy grzyby, smażymy kilka minut,studzimy i łączymy z kaszą, doprawamy do smaku.
Gotujemy ulepione pierogi ok. 5 minut od wypłynięcia.

 Jak zwykle zosało troche ciasta, więc koniecznie pierogi z jabłkami, polane śmietaną i posyapane cynamonem.

   Ciasto podobne jak wyżej, a farsz;
jabła
cukier
cynamon 
śmietana

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, posypć lekko cukrem, nakładać w pierogi, gotować 5-7 minut od wypłynięcia pierogów.Jeszcze ciepłe polać śmietaną wymieszaną z cukrem i posypać cynamonem. 

Smacznego! 

Jolanta_P-S 23.02.2011 09:13
Ja robiłam z kaszą jęczmienną i mięsem, są pyszne. Największe wzięcie mają jednak ruskie pierogi. U mnie też robi się je hurtowo i potem zamraża, ponieważ moi panowie zjadaja po 20 na pierwsze posiedzenie, a potem na kolacje podsmażane jako drugą turę. Mąż robi ciasto, ja farsz i lepię, uwielbiam lepić pierogi i mam w tym wprawę.
Barbara40 22.02.2011 17:52
Dziekuje bardzo, na pewno pomoglas.
jolajka 22.02.2011 09:06
Mam nadzieję, że pomogłam, pierogi z jabłkami są na prawdę dobre,moje dziecko zajada je nawet na zimno.
borgia 22.02.2011 08:43
Jak są w księdze, to super. W zasadzie od tych poszukiwań powinnam zacząć :). Dzięki.
jolajka 22.02.2011 07:48
przepis na pierogi z jabłkami jest w mojej księdze http://www.doradcasmaku.pl/przepis/73005/pierogi-z-jablkami.html Zaczynam od skrojenia 2-3 jabłek w kostkę, lekko posypuję cukrem, kiedyś próbowałam dodać cynamon do jabłek, ale okazuje się,że moim chłopakom lepiej smakują polane śmietaną i posypane cynamonem. \"Farsz\" z jabłek robi się na tyle szybko, że można go uzupełniać na bieżąco, jeszcze jedna uwaga, wtedy jabłka nie będą ciemnieć, oczywiście można dodać soku z cytryny, ale to już inne pierogi.
Barbara40 21.02.2011 16:55
Ha, weszlam na blogi i coz widze ? DZIEN PIEROGOWY, a ja wlasnie dzis na obiad zrobilam pierogi z serem, ale na slodko.Zostalo mi ciasto, to po prostu dodalam make i zrobilam makaron do zupy pomidorowej. Jolajka, ja tez, jak Borgia nie wiem jak z tymi pierogami z jablkami.??? Pomozesz ????
borgia 21.02.2011 16:08
Wiesz Jolajka... ja nigdy nie robiłam, a w związku z tym - nie jadłam - pierogów z kaszą. Muszę koniecznie zrobić te z grzybami, bo wyglądają fantastycznie. To znaczy... wszystkie wyglądają fantastycznie, ale te są najfantastyczniejsze. Muszę tylko moich panów przekonać do kaszy gryczanej (lubię ją tylko ja). Wiem nawet gdzie kupić niepaloną... To dla mnie bardzo ważna uwaga. Miałabym jeszcze kilka pytań do tych jabłkowych, bowiem właśnie proszono mnie o zrobienie, a ja... robiłam bardzo dawno temu i tylko dlatego, że mi wiśnie zabrakło. Upchałam w końcówce jabłka. Czy słodzisz? Czy trzesz? Czy wyciskasz z nadmiaru soku? Czy cząstki po prostu... No i ile jabłek na 114 (około) pierogów wejdzie (tak... około ilu)? ;) Jestem w kropce i życie i honor mi uratujesz, bowiem nie przyjęto uwagi, że takich nie robię...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak