Dzień kobiet

W zwiazku z dzisiejszym świetem przypomniała mi sie weekendowa wymiana zdań na uczelni gdy czekaliśmy po wpisy i jdedn kolega spieszył się i chciał wkrecić się w kolejkę przed dziewczynami. Drugi zwrócił mu uwagę mówiąc, że powinien przepuszczac przodem kobiety, na co koleżanka odpowiedziała, że jej nie zalezy kto bedzie na poczatku. Wtedy drugi kolega spytał czy jest za równouprawnieniem, na co zgodnie odpowiedziałysmy chórem, że owszem, ale czy zawsze to zalezy od sytuacji;) A jak to jest u Was?
Odbiegłam jednak od tego o czym miałam pisać, a mianowicie o przepisach jakie zaproponowałabym Panom żeby przygotowali je dla swoich kobiet:)
Bo chyba kazda z nas o wiele bardziej cieszyłaby się z jakiegoś smacznego deseru przygotowanego od serca niż po prostu z kupionych czekoladek czy kwiatów.
~1~
Jako pierwsze proponuję prosty torcik z brzoskwiniami- ponieważ korzystajac z przepisu nawet oporny na wiedze kulinarną męzczyzna upiecze biszkopt i ubije smietanę:)
Tort śmietanowy z kokosem i brzoskwiniami
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5-7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
0,5 l smietany 30%
pół szklanki cukru pudru
2 łyzeczki zelatyny
1 puszka brzoskwiń
50 g kokosu
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąc na pół.
żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.
Biszkopt posmarowac masa. Przyłożyć drugim i posmarowac go masa, boki również. . Brzoskwinie pociąc na plasterki i ułożyc na wierzchu. Boki i brzoskwinie posypac kokosem.
Wg uznania biszkopty można nasączyć syropem z brzoskwiń.
~2~
Dla Panów, którzy jednak nie zdecydują się na pieczenie proponuje coś prostszego co z pewnościa umili wieczór- bo płonace lody najlepiej podawać gdy się ściemni:)
Płonące lody z owocami
Lody waniliowe z laską wanilii
Lody orzechowe z kawałkami orzechów
Brzoskwinie w puszce
Ananas w puszce
2 banany
Cukier w kostkach 1 kostka/ porcję
Spirytus
Banany obrac i pokroić w plasterki. Brzoskwinie i ananasy pokroić w kostkę. Na dół pucharka nałożyć lody waniliowe, a na nie orzechowe. Na lody dać owoce. Kostkę cukru położyć na owocach i polac spirytusem, aby nasiakła, ale nie rozpadła się. Tuż przed podaniem na stół cukier podpalić. Najlepiej podawać wieczorem gdy jest już ciemno;)