Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Dzień czekolady

więc z tej okazji kilka sprawdzonych przepisów czekoladowych:)

Babeczki z masą czekoladową

 

Ciasto:

2 szklanki mąki krupczatki

15-20 dkg margaryny

2 żółtka

2/3 szklanki cukru pudru

 

Zarobić wszystkie składniki na ciasto i na 30 minut włożyć do lodówki. Rozwałkować i wykrawać foremkami do babeczek (małymi). Piec w tych foremkach. Ciasto samo się uformuje.

 

Masa:

½ kg cukru

Szklanka wody

Kostka masla

2 cukry waniliowe

 

Cukier, wodę, masło i cukier waniliowy wsypac do garnka. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać kakao, mleko w proszku i bakalie.

 

10 dkg kakao

½ kg mleka w proszku

Bakalie

 

Gdyby masa była zbyt rzadka dosypać jeszcze trochę mleka w proszku.

 

Dzień czekolady

Ciasto czekoladowo-kokosowe z powidłami

Biszkopt:

5 jajek

5-6 łyżek cukru

5-7 łyżek maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana:

0,5 l smietany 30%

pół szklanki cukru pudru

2 łyzeczki zelatyny

Reszta:

Powidła śliwkowe

Czekolada mleczna

Wiórki kokosowe

 

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.

Wersja tortowa: biszkopt+powidła+śmietana+biszkopt+śmietana+ kokos i czekolada

Wersja brytfankowa: biszkopt+powidła+śmietana+kokos i czekolada

 

Dzień czekolady

 

Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

5 jajek

5-6 łyżek cukru

5 łyżek maki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

330 ml smietany 30%

2 łyzeczki zelatyny

Pół szklanki cukru pudru

2 łyzki kawy rozpuszczalnej

Polewa:

1/3 kostki margaryny

3 lyzki cukru

3 łyzki kakao

Mleko

Orzechy do dekoracji

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Kawę zaparzyć w 1/5 szklanki wody, dodać 2 łyzeczki zelatyny. Smietane ubijac z cukrem Az zgestnieje, wlać kawę. Zmiksować.

Biszkopt przeciąć na pół. Posmarować masą.

Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.

Polewa polac wierzch tortu i udekorować orzechami.

Dzień czekolady

sara1 12.04.2012 15:37
ale super wypieki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak