Babeczki z masą czekoladową
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
15-20 dkg margaryny
2 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
Zarobić wszystkie składniki na ciasto i na 30 minut włożyć do lodówki. Rozwałkować i wykrawać foremkami do babeczek (małymi). Piec w tych foremkach. Ciasto samo się uformuje.
Masa:
½ kg cukru
Szklanka wody
Kostka masla
2 cukry waniliowe
Cukier, wodę, masło i cukier waniliowy wsypac do garnka. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać kakao, mleko w proszku i bakalie.
10 dkg kakao
½ kg mleka w proszku
Bakalie
Gdyby masa była zbyt rzadka dosypać jeszcze trochę mleka w proszku.
Ciasto czekoladowo-kokosowe z powidłami
Biszkopt:
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5-7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana:
0,5 l smietany 30%
pół szklanki cukru pudru
2 łyzeczki zelatyny
Reszta:
Powidła śliwkowe
Czekolada mleczna
Wiórki kokosowe
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.
Wersja tortowa: biszkopt+powidła+śmietana+biszkopt+śmietana+ kokos i czekolada
Wersja brytfankowa: biszkopt+powidła+śmietana+kokos i czekolada
Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5 łyżek maki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
330 ml smietany 30%
2 łyzeczki zelatyny
Pół szklanki cukru pudru
2 łyzki kawy rozpuszczalnej
Polewa:
1/3 kostki margaryny
3 lyzki cukru
3 łyzki kakao
Mleko
Orzechy do dekoracji
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Kawę zaparzyć w 1/5 szklanki wody, dodać 2 łyzeczki zelatyny. Smietane ubijac z cukrem Az zgestnieje, wlać kawę. Zmiksować.
Biszkopt przeciąć na pół. Posmarować masą.
Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.
Polewa polac wierzch tortu i udekorować orzechami.