DYNIA - nie tylko na Halloween

Dynia jest bogata w witaminy takie jak: A, witaminy z grupy B, C, PP oraz minerały: cynk, fosfor, żelazo, wapń, magnes oraz potas, zawiera również dużą dawkę beta-karotenu. Ponadto jest niskokaloryczna - 100 g to tylko 28 kcal.
Dynia ma także właściwości lecznicze. Pomaga w odchudzaniu, w leczeniu nadciśnienia, w nieżytach przewodu pokarmowego, pobudza trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, obniża również poziom tłuszczów we krwi.
W kuchni polskiej najbardziej znana i lubiana jest dynia o pomarańczowym i słodkim miąższu. Nadaje się ona do pieczenia, marynowania, smażenia i gotowania. Oprócz miąższu wykorzystuje się także pestki dyni, które mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Pestki dodaje się np. do ciast, chlebów czy też sałatek. Natomiast olej z nich jest świetnym dodatkiem do wielu potraw - jednak nie należy go używać do smażenia.
Dynia ma także długi okres przechowywania, aż do 6 miesięcy. Należy ja przechowywać w chłodnym (10-14 stopni C) i zacienionym miejscu.
Poniżej przepis na krem z dyni z pieczoną papryką.
Składniki:
Dynia - 1 kg
Papryka czerwona - 4 sztuki
Cebula - 2 szt
Ząbek czosnku
Bulion warzywny - 1 litr
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Śmietana 12 %
Paprykę umyć, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 200 stopni przez ok 25 min. Następnie wystudzić, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
Dynie obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek pokroić.
Wszystkie warzywa przełożyć do garnka i podsmażyć na oliwie z oliwek - ok 10 min. Następnie wlać bulion warzywny i gotować do momentu gdy warzywa będą miękkie - ok 25 min. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem łyżki śmietany.
Smacznego ;)