Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DYNIA - nie tylko na Halloween

Głównym symbolem święta Halloween jest wydrążona i podświetlona dynia .... lecz dynia to przede wszystkim bardzo odżywcze i smaczne warzywo.

Dynia jest bogata w witaminy takie jak: A, witaminy z grupy B, C, PP oraz minerały: cynk, fosfor, żelazo, wapń, magnes oraz potas, zawiera również dużą dawkę beta-karotenu. Ponadto jest niskokaloryczna - 100 g to tylko 28 kcal.

 

DYNIA - nie tylko na Halloween
Dynia ma także właściwości lecznicze. Pomaga w odchudzaniu, w leczeniu nadciśnienia, w nieżytach przewodu pokarmowego, pobudza trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, obniża również poziom tłuszczów we krwi.

W kuchni polskiej najbardziej znana i lubiana jest dynia o pomarańczowym i słodkim miąższu. Nadaje się ona do pieczenia, marynowania, smażenia i gotowania. Oprócz miąższu wykorzystuje się także pestki dyni, które mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Pestki dodaje się np. do ciast, chlebów czy też sałatek. Natomiast olej z nich jest świetnym dodatkiem do wielu potraw - jednak nie należy go używać do smażenia. 

DYNIA - nie tylko na Halloween


Dynia ma także długi okres przechowywania, aż do 6 miesięcy. Należy ja przechowywać w chłodnym (10-14 stopni C) i zacienionym miejscu.

 

Poniżej przepis na krem z dyni z pieczoną papryką.

DYNIA - nie tylko na Halloween

 

Składniki:

Dynia - 1 kg
Papryka czerwona - 4 sztuki
Cebula - 2 szt
Ząbek czosnku
Bulion warzywny - 1 litr
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Śmietana 12 %

Paprykę umyć, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 200 stopni przez ok 25 min. Następnie wystudzić, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
Dynie obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek pokroić.
Wszystkie warzywa przełożyć do garnka i podsmażyć na oliwie z oliwek - ok 10 min. Następnie wlać bulion warzywny i gotować do momentu gdy warzywa będą miękkie - ok 25 min. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem łyżki śmietany.

Smacznego ;)

DYNIA - nie tylko na Halloween

Czarnula666 12.01.2015 18:57
Takiego kremu jeszcze nie jadłam. Napewno zrobie ;) Przepis bardzo ciekawy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak