Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowo i wytrawnie

Ciasto drożdżowe uwielbiam :) Lubię drożdżówki z budyniem, z serem i z dżemem. Nie odmówię ciasta upieczonego na świeżych drożdżach, takiego zwyczajnego, maślanego i z kruszonką. Ale drożdżowe wypieki to przecież nie tylko słodkie bułeczki i tradycyjne ciasta drożdżowe czy babki. Drożdżowe może być też przygotowane wytrawnie. Takim wypiekiem są kulebiaki - zadomowione w kuchni staropolskiej. Obok kulebiaków mamy też nieco mniejsze, doskonałe do barszczu paszteciki. Nie wspominając o pysznych chlebach i bułkach, które możemy smakowicie i pożywnie nadziać farszem.

 

Drożdżowo i wytrawnie

 

 

Przyznaję się - jestem drożdżowcem (:

Tak tak, takim słodkim i nawet słonym.

Lubię zapach drożdży, pamiętam, że już jako dziecko zdarzało mi się podjadać drożdźe prosto z opakowania. Niezdrowe i niesmaczne - dziś już wiem :]

Ale wypieki drożdzowe uwielbiam i zajadam się nimi przy każdej okazji. Są pyszne.

Dzisiaj skoncentruję się na cieście drożdżowym z farszem.

Przedstawię Pana Kulebiaka, małe, urocze paszteciki oraz chleb ze szpinakiem.

Jak one pachniały podczas pieczenia...a jak smakowały jeszcze ciepłe, a jakie były dobre z gorącym barszczykiem...:)

Jeżeli chcecie się przekonać, jak smakowały potrawy ze zdjęć, skorzystajcie z przepisów i zróbcie je sami :)

 

 

Kulebiak z nadzieniem z soczewicy i pieczarek

 

Drożdżowo i wytrawnie

 

SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki maki (pojemnosc szklanki - 200ml),
  • 1 i 1/2 lyzeczki suszonych drozdzy (lub 30g swiezych),
  • 2 zóltka,
  • 80g masla o temperaturze pokojowej,
  • 100ml mleka ,
  • 1 lyzeczka cukru,
  • 1 lyzeczka soli,
  • maka do posypania stolnicy,
  • pozostale z jajek bialka uzyc do wysmarowania powierzchni ciasta przed pieczeniem.
  • Farsz:
  • 3 ugotowane na twardo jaja,
  • pól duzej lub 1 mala, czerwona papryka,
  • 1 duza cebula,
  • 150g pieczarek,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (200ml szklanka),
  • 2-3 zabki czosnku,
  • sól, pieprz, pól lyzeczki vegety, sos sojowy, cukier, tluszcz do smazenia (uzylam oliwy z oliwek), papryka, ewentualnie inne, lubiane przyprawy,
  • papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ciasta drozdzowego: Drozdze przesiac z maka, cukrem i sola. Mleko lekko podgrzac, tak aby bylo lekko cieple, po czym wlac do wiekszej miski. Do mleka dodajemy miekkie maslo, zóltka i przesiana make. Ciasto wyrabiamy (bedzie lekko tluste), przykrywamy czysta  sciereczka i odstawiamy na ok 1 godzine w cieple miejsce do wyrosniecia. Przygotowanie farszu: Soczewice oplukac i odstawic na ok 8 godzin, nastepnie przeplukac, az woda  bedzie zupelnie czysta. Zalac swieza woda, ok 1,5 cm ponad poziom ziaren i gotowac na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Cebule i papryke obrac, umyc i pokroic w mala kosteczke. Pieczarki, jaja i czosnek obrac i drobniutko pokroic. Pieczarki podsmazyc na lyzce tluszczu, az zmiekna i odparuja wode, delikatnie posolic i popieprzyc. Patelnie wytrzec, na ok 2 lyzki rozgrzanego tluszczu wrzucic cebule i papryke, dodac odrobine cukru, soli, papryki i podsmazyc do miekkosci na srednim ogniu i tuz przed zakonczeniem smazenia, dodac czosnek. Podsmazone skladniki pozostawic do ostygniecia. Pieczarki, cebule i papryke, przygotowalam sobie dzien wczesniej, aby nieco skrocic czas przygotowania. Cebule z papryka i czosnkiem polaczyc z pieczarkami, dodac soczewice (mozna dodac jeszcze ciepla) rozdrobnione jaja i doprawic do smaku  sola, pieprzem, papryka, vegeta, sosem sojowym i ewentualnie innymi lubianymi przyprawami (mozna wzbogacic farsz natka pietruszki, bazylia, ogregano itp). Po wyroscnieciu, jeszcze raz wyrabiamy ciasto i kladziemy je na opruszona maka stolnice. Ciasto rozwalkowujemy na placek o grubosci ok 5mm. Na srodku placka, ukladamy farsz i rozsmarowujemy go tak, aby pozostawal ok 2 cm od brzegow ciasta. Ciasto zwijamy w rolade (tak jak robimy to z nalesnikiem) i zlepiamy konce. Kulebiak smarujemy bialkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Forme do zapiekania wykladamy papierem do pieczenia Najlepiej jest uzyc formy nieco szerszej niz keksowka, bo kulebiak lubi sie troszke rozrosnac wszerz), delikatnie ukladamy na nim kulebiak i pieczemy przez ok 30-40 minut w 200 stopniach. Ja pieklam na gornym opiekaczu, tuz pod grzalka, przez 35 minut, z tym, ze przez ostatnie 3 minut, zredukowalam temp do 180 stopni i po wylaczeniu piekarnika, trzymalam w nim ciasto jeszcze przez ok 5 mintut. Kulebiak jest smaczny zarowno na cieplo jak i na zimno. Swietnie smakuje z czerwonym barszczykiem.

 

 

Paszteciki na jeden kęs

 

Drożdżowo i wytrawnie

 

SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • maka pszenna - 500g,
  • masło - 150g,
  • jogurt naturalny lub śmietana - 4 łyżki (lub więcej, aby ciasto nie było za suche),
  • jaja - 2, żółtka do ciasta i białka do posmarowania,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • cukier - 1 łyżeczka,
  • ziarna sezamu - do posypania
  • maka do posypania stolnicy;
  • papier do pieczenia,
  • Farsz:
  • pieczarki - 350g,
  • kapusta kiszona - 300g po odsączeniu,
  • cebula - 1 duża sztuka ,
  • czosnek - 2 małe ząbki,
  • bułka tarta - 1 czubata łyżka,
  • jajko - 1 małe,
  • sól, pieprz mielony naturalny, pieprz ziołowy,
  • cukier,
  • maggie, sos sojowy, kolendra mielona, vegeta,
  • tłuszcz do smażenia, np olej - u mnie tłuszcz ze swojskiej kaczki.

PRZYGOTOWANIE:

Farsz: Kapustę gotujemy  do miękkości - w niewielkiej ilości wody  z dodatkiem soli, studzimy, odsączamy i kroimy drobno nożem. Pieczarki obieramy i drobniutko kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy cebule i niepełną łyżeczkę cukru, podsmażamy przez minute, dodajemy pieczarki, sól, pieprz, mieszamy. Dodajemy czosnek i wszystko razem smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy kapustę, przyprawy - farsz musi być pikantny i wyraźny w smaku . Chwilkę podsmażamy. Po wystudzeniu dodajemy jajo i bułkę tarta, mieszamy. farsz rozdrabniamy (mielimy) blenderem. Ciasto: Make przesiać z cukrem i sola. Miękkie masło pokroić w kostkę, razem z dwoma żółtkami i śmietaną dodać do maki, wyrobić ciasto ręką. W razie potrzeby dodać więcej jogurtu i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto rozwałkujemy na posypanej maka stolnicy, na grubość 0,5cm. Odcinamy nierówne końce i kroimy ciasto na prostokąty, można zrobić ukośne prostokąty i ciąć wtedy na ukośne paszteciki. W środek każdego prostokąta wkładamy farsz (zdjęcia  na forum pod przepisem). Rolujemy ciasto, zlepiając je pod spodem. Powstałą roladę tniemy na małe części, 2-centymetrowe paszteciki. Białka mieszamy widelcem. Paszteciki ukladamy na papierze do pieczenia, smarujemy górę białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia, przez około 25 minut w 180-190 stopniach, w zależności od piekarnika. Podajemy na zimno lub na ciepło z czerwonym barszczykiem.

 

 

Chlebek ze szpinakiem

 

Drożdżowo i wytrawnieDrożdżowo i wytrawnie

 

SKŁADNIKI:

  • 500g maki pszennej,
  • 8g drozdzy instant,
  • 100g roztopionego masla,
  • 175ml cieplej wody ,
  • 500g mrozonego szpinaku,
  • sól, pieprz, vegeta,
  • lyzeczka cukru,
  • lyzeczka oregano,
  • 2 zabki czosnku,
  • 125g sera feta,
  • ziarna slonecznika,
  • papier do pieczenia,
  • forma do keksa

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak rozmrozic i zmiksowac na papke, dodac pól lyzeczki soli, pieprz i 1/3 lyzeczki vegety. Make dobrze przesiac, odmierzyc 350g maki i polaczyc ja z 175ml letniej wody, lyzeczka cukru i 100g rozpuszczonego masla, wyrobic ciasto. W razie potrzeby dodac niewielka ilosc wody lub maki, aby ciasto odchodzilo od reki. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Odmierzyc 1/3 ciasta i polaczyc je reka ze zmiksowanym szpinakiem, 150g maki, oregano i czosnkiem. Ser feta pokroic na kosteczke i dodac do szpinakowego ciasta, wymieszac i ewentualnie doprawic do smaku . Ciasto jasne rozwalkowac na ksztalt prostokatu o wymiarach 35x25cm, ciasto szpinakowe uformowac w walek o 25cm wielkosci, ulozyc go w srodku jasnego ciasta, zlepic brzegi jasnego ciasta. Keksówke wypelniamy papierem do pieczenia i wkladamy do niej chlebek. Ciasto pozostawiamy do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 40 minut. Wierzch smarujemy mlekie i posypujemy ziarnem slonecznika. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

 

Chlebek po całkowitym ostudzeniu opadł i wyglądał normalnie, przestał być jednostronnie wybrzuszony. Tak mu się chyba dobrze piekło w piekarniku, że jedna strona urosła mu trochę bardziej ;)

 

 

Monika111 07.12.2011 08:12
Za te paszteciki bym wiele dała.... :)
Barbara40 06.12.2011 20:53
Sarenko, wspaniale sa te Twoje drozdzowe paszteciki, ja tez jestem \"drozdzowcem\" Gratuluje pomyslu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak