Domowy ser

Opublikowano: 16.07.2015
Autor: Ewa Wojtaszko
Domowy ser
Domowy ser? To nie jest wcale takie trudne!

Kiedyś na myśl o domowym serze myślałam 'ale jak? przecież,to nie może się udać'. I tak mi się wydaję,że jeszcze sporo z Was tak myśli. 

Już jakiś czas temu siadłam w kuchni i sobie pomyślałam 'a co mi tam,raz się żyje,jak się nie uda,to trudno'. Ha...od tamtej pory robię go coraz częściej i przymierzam się do następnych rodzajów sera.

Tym razem mowa jest o serze Paneer. Nazwa może wydawać się obca,dziwna i nie dziwię się. Paneer,to ser pochodzący z Indii,znany jest również w Pakistanie. 

Najczęściej paneer używany jest do curry ze szpinakiem.Ser można również podsmażyć na patelni i zrobić z niego przekąskę. Równie dobrze może posłużyć do deserów,sałatek i zup. 

W naszych sklepach ciężko go dostać,więc najlepiej przygotować go w domu.

Składniki na paneer:

2 l tłustego mleka,prosto od krówki,nie sklepowe

1/4 szklanki soku z cytryny

Mleko zagotuj,zmniejsz ogień i powoli cały czas mieszając dodawaj sok z cytryny. 
Gotuj na małym ogniu przez ok 20 minut.
Durszlak wyłóż ściereczką ,przelej ser i mocno zaciśnij aby wycisnąć całą serwatkę.
 
Domowy ser
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Przykryj ser ściereczką i obciąż czymś ciężkim,u mnie to był garnek z wodą.
Tak przygotowany ser odstaw na ok 2 godziny.
 
Domowy ser
prymat