Domowy ser

Kiedyś na myśl o domowym serze myślałam 'ale jak? przecież,to nie może się udać'. I tak mi się wydaję,że jeszcze sporo z Was tak myśli.
Już jakiś czas temu siadłam w kuchni i sobie pomyślałam 'a co mi tam,raz się żyje,jak się nie uda,to trudno'. Ha...od tamtej pory robię go coraz częściej i przymierzam się do następnych rodzajów sera.
Tym razem mowa jest o serze Paneer. Nazwa może wydawać się obca,dziwna i nie dziwię się. Paneer,to ser pochodzący z Indii,znany jest również w Pakistanie.
Najczęściej paneer używany jest do curry ze szpinakiem.Ser można również podsmażyć na patelni i zrobić z niego przekąskę. Równie dobrze może posłużyć do deserów,sałatek i zup.
W naszych sklepach ciężko go dostać,więc najlepiej przygotować go w domu.
Składniki na paneer:
2 l tłustego mleka,prosto od krówki,nie sklepowe
1/4 szklanki soku z cytryny