Domowy burger - jak go zrobić?

Opublikowano: 29.06.2015
Autor: dollce
Domowy burger - jak go zrobić?
Fast food w domowej wersji? Czego chcieć więcej ;)

Hamburger jest kanapką składającą się z płaskiego kotleta mielonego - najczęściej wołowego, umieszczonego wewnątrz bułki. Hamburgery są często podawane z dodatkami taki jak:sałata, pomidor, ogórek, boczek, cebula, ogórek konserwowy, ser oraz sos.

 

 

Domowy burger - jak go zrobić?



Hamburgery są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, są zazwyczaj cechą restauracji fast food, gdzie przeważnie produkuje się je masowo w fabrykach i mrozi w celu dostarczenia do restauracji. Przygotowanie hamburgera samemu w domu sprawia straszną satysfakcje.  
Poniżej podaje przepis na pyszne hamburgery.

Domowy burger

Domowy burger - jak go zrobić?

Składniki:

Kotlety

  • mięso mielone wołowe 500 gram
  • sól
  • pieprz
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek

Sos

  • keczup - 3 łyżki
  • majonez - 1 łyżka
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • pieprz

Dodatki

  • bułki 4 sztuki
  • pomidor 1 sztuka
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • ogórki konserwowe 2 sztuki
  • sałata karbowana 4 liście
  • ser żółty 4 plasterki

 

Przygotowanie kotletów:
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną cebulę i czosnek, wszystko razem dobrze wymieszać. Odstawić na ok 1 godzinę. Następnie uformować 4 płaskie kotlety i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanie burgerów:
Bułki przekroić na pół i podpiec przez moment na grillu. Spód bułki posmarować przygotowanym wcześniej sosem, po czym kolejno układać: liść sałaty, kotlet, ser żółty, pokrojone w plasterki: pomidor, ogórek oraz czerwona cebula. Całość przykryć posmarowaną sosem drugą połówką bułki.

prymat