Hamburger jest kanapką składającą się z płaskiego kotleta mielonego - najczęściej wołowego, umieszczonego wewnątrz bułki. Hamburgery są często podawane z dodatkami taki jak:sałata, pomidor, ogórek, boczek, cebula, ogórek konserwowy, ser oraz sos.
Hamburgery są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, są zazwyczaj cechą restauracji fast food, gdzie przeważnie produkuje się je masowo w fabrykach i mrozi w celu dostarczenia do restauracji. Przygotowanie hamburgera samemu w domu sprawia straszną satysfakcje.
Poniżej podaje przepis na pyszne hamburgery.
Domowy burger
Składniki:
Kotlety
- mięso mielone wołowe 500 gram
- sól
- pieprz
- cebula - 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
Sos
- keczup - 3 łyżki
- majonez - 1 łyżka
- jogurt naturalny 3 łyżki
- pieprz
Dodatki
- bułki 4 sztuki
- pomidor 1 sztuka
- cebula czerwona 1 sztuka
- ogórki konserwowe 2 sztuki
- sałata karbowana 4 liście
- ser żółty 4 plasterki
Przygotowanie kotletów:
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną cebulę i czosnek, wszystko razem dobrze wymieszać. Odstawić na ok 1 godzinę. Następnie uformować 4 płaskie kotlety i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanie burgerów:
Bułki przekroić na pół i podpiec przez moment na grillu. Spód bułki posmarować przygotowanym wcześniej sosem, po czym kolejno układać: liść sałaty, kotlet, ser żółty, pokrojone w plasterki: pomidor, ogórek oraz czerwona cebula. Całość przykryć posmarowaną sosem drugą połówką bułki.