Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowego pieczywa ciąg dalszy... :)

Zachwycona samodzielnym, nader udanym (ależ jestem skromna) wypiekiem bagietek postanowiłam dalej rozwijać się w tej dziedzinie :) Więc pozostając w temacie pieczywa z Francji tym razem upiekłam chlebek paryski.

Trafiłam na ten przepis już jakiś czas temu przeglądając kulinarne zapiski mojej znajomej. Oczywiście od razu przepis  "zapożyczyłam" tylko musiał nieco odleżeć, bym mogła oswoić się z jego "obecnością" :)

Moi panowie, ciągłe głodomory, domagali się kolejnego pieczywa przeze mnie "wyprodukowanego". Postawiłam więc na chlebek francuski tak bardzo zachwalany przez znajomą. Zaopatrzyłam się w kilka paczuszek świeżych drożdży, bym miała już na zapas i pełna zapału wzięłam się do roboty.

Przygotowałam:

  • 1000 g maki pszennej typu tortowa
  • 17 g świeżych drożdży
  • 30 g masła
  • 700 ml wody
  • 3 łyżeczki soli

Ważnym elementem w przepisie jest by woda była letnia, a masło miękkie, więc najlepiej wcześniej wyciągnąć je z lodówki.

Kolejny krokiem było przygotowanie ciasta. Do dużej miski pokruszyłam drożdże, dodałam mąkę, sól i wszystko wymieszałam. Następnie wlałam wodę i dodałam masło, zaczęłam wyrabiać ciasto. Samo wyrabianie kosztuje mnie nieco energii, ale zawsze to dobry sposób na spalenie kilku kalorii :)

Ciasto nie może się za bardzo kleić, więc trzeba zwrócić na to uwagę i gdyby tak było należy dodać odrobinę mąki.


Wyrabianie ciasta na chlebek francuski

 

 

Wyrabianie ciasta na chlebek francuski

 

Wyrobione ciasto przykryłam lnianą ściereczką i odłożyłam w ciepłe miejsce, a że akurat wtedy była pogoda, to wyrastaniu ciasta pomogło piękne słońce :) Po ok. 30 min, mniej więcej tyle czasu trzeba było, by ciasto podwoiło swoją objętość, ciasto podzieliłam na dwie części i ułożyłam w wysmarowanych i wysypanych bułką tartą keksówkach. Ponownie przykryłam ściereczką i pozwoliłam ciastu jeszcze nieco podrosnąć.

 Chlebki gotowe do pieczenia

 

Chlebki gotowe do pieczenia.

 

 

 

W tym czasie załączyłam już piekarnik, w którym ustawiłam temp. na 200 stopni z termoobiegiem. Chlebek piekł się ok.35 min. i moim zdaniem, jak zwykle nieskromnym, wyszedł niczego sobie...

Smaczny chlebek francuski :)

 

 

 

 

Smaczny chlebek francuski :)

 

 

 

 

Moi panowie z uśmiechem od ucha do ucha, przystąpili ze smakiem do jego pałaszowania. I chyba bardzo im smakował, bo tradycyjnie po jednym posiedzeniu niewiele chleba zostało :)

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak