Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowego chlebka kontynuacja, czyli chlebek z czosnkiem:)

Po kilku dniach nieobecności na blogu - słońce i wysokie temp. zmusiły mnie do odejścia od komputera - wracam z kolejnym bardzo smacznym pomysłem na chlebek, który idealnie może zastąpić grzanki czy groszek ptysiowy...

Chlebek ten upiekłam dla mojego najstarszego syna, który uwielbia czosnek we wszystkim i pod każdą postacią i może właśnie dlatego prawie w ogóle nie choruje :)

Chodzi o chlebek nadziewany czosnkiem i koperkiem :)

Wszystkim nam bardzo smakował (może poza najmłodszą 3 letnia pociechą) i w najbliższym czasie na pewno upiekę go po raz kolejny.

Chlebek naprawdę smakowo jest rewelacyjny, pod warunkiem, że ktoś lubi czosnek, a dodatek koperku czyni go jeszcze lepszym.

Więc teraz może dosyć zachwalania. Czas przejść do konkretów.

Składniki potrzebne do wypieku to :

Na ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody

Na czosnkowe nadzienie potrzeba:

  • 8-10 ząbków czosnku
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 pęczek koperku
  • 1/3 łyżeczki soli

 

Teraz najważniejsze, czyli jak zarobić ciasto na ten wspaniały chlebek...

Do miski pokruszyć drożdże, zalać je połową szklanki ciepłej wody, chwilkę mieszać, by drożdże się rozpuściły i odstawić do spienienia. Do większej miski przesiać mąkę. wlać resztę ciepłej wody, dodać zaczyn, cukier i sól i wyrobić ciasto, które może być nieco twarde, ale to nie szkodzi :) Przykryć ściereczką i odstawić na ok.65 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Domowego chlebka kontynuacja, czyli chlebek z czosnkiem:)

 

 

 

Wyrobione ciasto, gotowe do wyrastania :)

 

 

 

 

 

 

W czasie gdy ciasto będzie wyrastało należy przygotować nadzienie. Czosnek należy bardzo drobno skroić, przełożyć do miseczki, dodać miękkie masło, drobno pokrojony koperek i sól. Całość bardzo dokładnie połączyć np. widelcem.

Domowego chlebka kontynuacja, czyli chlebek z czosnkiem:)

 

 

 

 

 

Przygotowanie farszu

 

 

Gdy ciasto już mniej więcej podwoi swoją objętość należy je ponownie zagnieść i podzielić na dwie części.  Każdą z nich należy rozwałkować na szerokość blachy, w której będą się piekły i rozsmarować nadzienie. ciasto zwinąć jak roladę i ułożyć na papierze do pieczenia łączeniem do dołu. Powtórnie przykryć i odstawić jeszcze na ok.35 min.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.20-25 min, aż chlebek ładnie się przyrumieni.

Domowego chlebka kontynuacja, czyli chlebek z czosnkiem:)

 

 

 

Chlebek gotowy do konsumpcji :)

 

 

 

 

Jak już wcześniej wspomniałam wypiek ten idealnie zastępuje np. grzanki więc wykorzystałam go do zupy krem z fasoli. Smakowało nam bardzo takie połączenie...

Domowego chlebka kontynuacja, czyli chlebek z czosnkiem:)

Serdecznie polecam!!!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak