Domowe pieczywo cz.1

Chleb prosty i pyszny
Chociaż raz w tygodniu ten chlebek musi być u mnie upieczony. Udaje się za każdym razem!
Przepis znalazłam na stronie WielkieZarcie autor: ilka76 choć przepis ten ponoć krąży po internecie od dawna :-) Chlebek jest świeży nawet na 3 dzień.
PRODUKTY:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pełne ziarno
1,5 szklanki wody
0,25 łyżeczki suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
WYKONANIE:
Mąkę z drożdżami i solą przesiać do miski, wlać wodę i wszystko wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-18 godzin. Po upływie tego czasu, wyrabiamy gładkie ciasto na stolnicy (trzeba dosypywać sporo mąki, bo ciasto jest dość kleiste). Wyrobione ciasto lekko spłaszczamy i odgazowujemy, następnie na oprószonej mąką ściereczce układamy uformowany bochenek, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i rozgrzewamy do 250’, wyciągamy gorące naczynie i wkładamy do niego wyrośnięty chleb, zmniejszamy temperaturę do 230’, przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy 30 minut, ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut. Przed upieczeniem można posmarować chleb białkiem i posypać makiem, czy innymi ziarnami. Chlebek studzić na kratce.
Chałka
Chałkę można posypać makiem lub kruszonką. Smakuje lepiej niż sklepowa. Na drugi dzień smaczna jest tak samo jak zaraz po upieczeniu.
PRODUKTY:
300g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
0,5 szklanki ciepłego mleka
Szczypta soli
4 łyżki cukru
1 jajko
50g masła lub margaryny (roztopionej)
+ 1 jajko do smarowania i mak do posypania
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz i drożdże rozmieszane z mlekiem.
Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Formujemy kulę, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek.
Z wałków zaplatamy chałkę, układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub kruszonką.
Pieczemy w 180' przez 30-35 minut.
Proste pszenne bułki
Najlepsze są pierwszego dnia, na drugi możemy je wykorzystać np. do zapiekanek.
PRODUKTY:
280g mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej wody
10g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
+ 1 jajko do smarowania
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i wbijamy jajko.
Drożdże mieszamy z wodą i wlewamy do mąki - wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto aż tłuszcz się całkowicie wchłonie.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami lub zostawiamy "gładkie".
Pieczemy w 190' ok. 20-25 minut.
Bułki do hot dogów
Przepis na bułeczki znalazłam na blogu ko ko ko. Są przepyszne, bardzo syte nie to co gotowce ze sklepów :-)
PRODUKTY:
450g mąki pszennej
1 łyżka cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
60ml ciepłej wody
235ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
dodatkowo:
sezam, mleko do posmarowania bułeczek
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, sól, olej, mleko i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy miękkie ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce w misce nasmarowanej olejem do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu formujemy z ciasta bułeczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na pół godziny.
Smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem i pieczemy w rozgrzanym do 200' piekarniku przez 20 minut.
Mleczne bułeczki
Pyszne miękkie bułeczki, najlepiej smakują z marmoladą.
PRODUKTY:
300g mąki pszennej (może być tortowa)
10g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
175ml mleka
1 jajko
WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski, mleko rozmieszać z drożdżami, jajkiem, cukrem i dodać do mąki. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby się za bardzo kleiło dosypać trochę mąki. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić jeszcze na chwilę by podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 200' i piec bułeczki ok. 15 minut.
Rogale śniadaniowe
Pyszne śniadaniowe rogaliki, przed upieczeniem można dodać marmoladę lub czekoladę.
PRODUKTY:
250g mąki pszennej
70g miękkiego masła
15g drożdży
Ćwierć szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
WYKONANIE:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać mąkę, cukier, żółtko i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia, po podwojeniu objętości rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką, rozsmarować na nim część masła ( masło podzielić na 3 części ) złożyć i rozwałkować, czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować na okrąg i pociąć na "ósemkę". Zawinąć ciasto w rogale zaczynając od szerszej częśc i lekko zaokrąglić. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka.
Piec w 220' 10-15 minut.
Na dziś to tyle, niedługo kolejna część domowego pieczywa :-) Smacznego!