Domowe lody truskawkowe na patyku

Opublikowano: 01.06.2011
Autor: anemon
Domowe lody truskawkowe na patyku
Z okazji Dnia Dziecka przygotowałam domowe lody truskawkowe na patyku. Do zrobienia tego deseru wystarczy tylko parę składników i w kilka chwil lody są już gotowe do mrożenia. Niestety najbardziej dłuży się czas oczekiwania, aż lody będą odpowiednio zmrożone, u mnie trwało to około 4 godzin.

Miałam niespełna trzyletniego pomocnika, który sprawdzał czy truskawki są odpowiednio smaczne, a śmietana dobrze ubita, więc z pracą uwinęliśmy się w mig. Gdy lody były już gotowe, mój pomocnik zamienił się w modela i dzielnie mi pozował do zdjęcia mówiąc słówko „lemoniada”, aby zdjęcie się udało. Czekał cierpliwie, aż zrobię zdjęcie i nareszcie będzie mógł się zajadać lodami.

truskawki   250 g

czekolada biała  200 g

śmietana kremówka  500 ml

cukier puder  1 łyżka

 

Umyte, oczyszczone i odsączone na sitku truskawki wkładam do dzbanka blendera i miksuję na idealnie gładką masę.

Białą czekoladę ścieram na drobnych oczkach tarki.

Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję łyżkę cukru pudru. 

Do ubitej śmietany dodaję startą czekoladę i zmiksowane truskawki, delikatnie wszystko mieszam.

Następnie masę przekładam do foremek na lody i wstawiam je na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie wciskam patyczki w lody i odstawiam ponownie do zamrażarki, na co najmniej 4 godziny.

 

*jeśli nie mamy foremek do lodów, możemy użyć plastikowe pojemniki po jogurtach lub serkach, albo zamrozić w jednym dużym pojemniku, ale to już nie będą lody na patyku.

 

prymat