Domowe czekoladki

Opublikowano: 14.11.2012
Autor: APM
Domowe czekoladki
Czy jest ktoś kto nie lubi czekolady?

Kto jeszcze nsam ich nie robił niech żałuje :-)

Robienie czekoladek z nadzieniem tak mnie wciągnęło, że co chwila przeszukuję strony internetowe w poszukiwaniu ciekawych foremek, a czekoladki znikają ekspresowo.

 

Czekoladki z pomarańczowym nadzieniem

 

PRODUKTY:


1 tabliczka mlecznej czekolady

0,5 tabliczki białej czekolady
1 łyżka śmietanki 30%
Sok z połowy pomarańczy

 

WYKONANIE:


Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Pędzelkiem dokładnie rozprowadzamy czekoladę w każdym zakamarku. Odstawiamy do zamrażarki i tak jeszcze 1-2 razy.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, sok z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Łyżeczką nakładamy nadzienie do foremek i odstawiamy do zamrażarki, pod koniec nakładamy resztę mlecznej czekolady i ponownie odstawiamy.

 

 

Czekoladki z kremem kanapkowym

 

PRODUKTY:


0,5 tabliczki mlecznej czekolady
0,5 tabliczki białej czekolady

Krem kanapkowy czekoladowy ( u mnie dwukolorowy )

WYKONANIE:


Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, pędzelkiem smarujemy dokładnie foremki. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy żeby mieć pewność że czekoladki nie popękają  przy wyciąganiu ich z foremek. Za każdym razem foremkę odkładamy do zamrażarki lub lodówki.

Na ostatnią warstwę czekolady wyciskamy krem za pomocą szprycy lub rękawa i przykrywamy wszystko pozostałą czekoladą. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

 

 

 

Czekoladki z nadzieniem truskawkowym

 

PRODUKTY:


Tabliczka mlecznej czekolady

0,5 tabliczki białej czekolady
1 łyżka naturalnego jogurtu
1 łyżka cukru
10 truskawek

WYKONANIE:


Truskawki ( mogą być mrożone ) rozdrobnić w blenderze, przełożyć do garnuszka, podlać odrobiną wody, dodać cukier i gotować aż odparuje woda i zrobi się przecier. Przetrzeć przez sito, wymieszać z jogurtem i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie foremki 2-3 razy, za każdym razem odkładać formę do zamrażarki. Po 3 warstwie nałożyć nadzienie, znowu odłożyć do zamrażarki. Na koniec zalać pozostałą częścią mlecznej czekolady i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

 

 

 

Smacznego!

prymat