Kto jeszcze nsam ich nie robił niech żałuje :-)
Robienie czekoladek z nadzieniem tak mnie wciągnęło, że co chwila przeszukuję strony internetowe w poszukiwaniu ciekawych foremek, a czekoladki znikają ekspresowo.
Czekoladki z pomarańczowym nadzieniem
PRODUKTY:
1 tabliczka mlecznej czekolady
0,5 tabliczki białej czekolady
1 łyżka śmietanki 30%
Sok z połowy pomarańczy
WYKONANIE:
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Pędzelkiem dokładnie rozprowadzamy czekoladę w każdym zakamarku. Odstawiamy do zamrażarki i tak jeszcze 1-2 razy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, sok z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Łyżeczką nakładamy nadzienie do foremek i odstawiamy do zamrażarki, pod koniec nakładamy resztę mlecznej czekolady i ponownie odstawiamy.
Czekoladki z kremem kanapkowym
PRODUKTY:
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
0,5 tabliczki białej czekolady
Krem kanapkowy czekoladowy ( u mnie dwukolorowy )
WYKONANIE:
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, pędzelkiem smarujemy dokładnie foremki. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy żeby mieć pewność że czekoladki nie popękają przy wyciąganiu ich z foremek. Za każdym razem foremkę odkładamy do zamrażarki lub lodówki.
Na ostatnią warstwę czekolady wyciskamy krem za pomocą szprycy lub rękawa i przykrywamy wszystko pozostałą czekoladą. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Czekoladki z nadzieniem truskawkowym
PRODUKTY:
Tabliczka mlecznej czekolady
0,5 tabliczki białej czekolady
1 łyżka naturalnego jogurtu
1 łyżka cukru
10 truskawek
WYKONANIE:
Truskawki ( mogą być mrożone ) rozdrobnić w blenderze, przełożyć do garnuszka, podlać odrobiną wody, dodać cukier i gotować aż odparuje woda i zrobi się przecier. Przetrzeć przez sito, wymieszać z jogurtem i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie foremki 2-3 razy, za każdym razem odkładać formę do zamrażarki. Po 3 warstwie nałożyć nadzienie, znowu odłożyć do zamrażarki. Na koniec zalać pozostałą częścią mlecznej czekolady i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!