Domowa spiżarnia, czyli marynowanie i kiszenie...

Aby otrzymać z owoców i warzyw pełne korzyści, powinniśmy zapewnić ich równomierne spożycie w ciągu całego roku. Jest to możliwe, pomimo iż okres świeżych warzyw i owoców jest krótki. Podczas lata i jesieni mamy ich pod dostatkiem. Aby można było spożywać je podczas jesieni i zimy, należy przerobić je na przetwory, które są trwałe i nie ulegają psuciu. Dzięki temu można je przechowywać wiele miesięcy a nawet lat.
Warzywa czy owoce marynowane są trwałe ponieważ w przetworach nie mogą się rozwijać drobnoustroje. Zostają one zabite w procesie pasteryzacji bądź też nie znajdują odpowiednich warunków do rozwoju, dzieje się tak w przypadku przetworów z użyciem np. octu czy cukru.
Korzyści z przygotowania domowych przetworów:
- nie zawierają żadnych sztucznych barwników, substancji konserwujących, środków zagęszczających itp.;
- można je przygotować niewielkim kosztem.
Przepisy
Pikantny ajwar z chilli i miodem
Składniki:
- papryka czerwona - 8 sztuk
- bakłażan - 4 sztuki
- papryczka chilli - 3 sztuki
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
- miód - 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Paprykę oraz bakłażany umyć i pokroić na kawałki - wszystko podsmażyć na oliwie. Po czym dodać miód, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić pod przykryciem do momentu gdy warzywa się rozpadną a powstała z nich woda odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy ajwar przełożyć do słoików i pasteryzować ok 10 min.
Papryka marynowana
Składniki:
- papryka czerwona, żółta, zielona w sumie - 1,5 kg
- gorczyca l
- iść laurowy
- ziele angielskie
- ziarna pieprzu
Zalewa:
- woda - 5 szklanek
- ocet 10% - 1 szklanka
- cukier - 2 łyżki
- sól - 2 łyżki
Paprykę umyć i pokroić na większe kawałki. Składniki zalewy zagotować w garnku po czym wrzucić paprykę na 7 min. Do słoików wrzucić po liściu laurowym, 3-4 ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy. Paprykę przełożyć do słoików i zalać wrzącą zalewą. Obrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem, do momentu wystygnięcia.
Ogórki kiszone
Składniki:
- ogórek gruntowy - 2 kg
- korzeń chrzanu
- koper świeży
- czosnek ząbki
- sól - 1 łyżka na 1 l wody
- woda - 1 litr
- liść winogronowy
Do słoików włożyć koper, ząbek lub dwa czosnku, kawałek chrzanu oraz liść winogronowy. Ogórki dokładnie umyć i ciasno układać w słoikach. Wodę z solą zagotować (na każdy litr wody 1 łyżka stołowa soli.), ostudzić, po czym zalać ogórki. Słoiki dobrze zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
Pikantny sos pomidorowy
Składniki:
- pomidory - 2 kg
- cebula - 1 sztuka
- papryczka chilli - 3 sztuki
- oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
- cukier - 1 łyżka
Pomidory sparzyć po czym obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę a następnie dodać pomidory. Całość smażyć aż do momentu gdy pomidory się rozpadną. Dodać posiekane papryczki, sól, pieprz oraz cukier - całość dusić do momentu uzyskania sosu. Przełożyć do słoików i pasteryzować w kąpieli wodnej 10 min.
Ogórki konserwowe
Składniki:
- ogórek gruntowy - 3 kg
- korzeń chrzanu
- koper świeży
- czosnek ząbki
- marchewka
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ziarna pieprzu
- gorczyca
- papryka słodka
Zalewa:
- woda - 3 litry
- ocet 10% - 1,5 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- sól kamienna - 4 łyżki
Do słoików wrzucić: 2 ząbki czosnku, koper, kawałek chrzanu, łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, pół łyżeczki papryki słodkiej, 3-4 plasterki marchewki oraz 1-2 krążki cebuli. Ogórki układać pionowo. Składniki na zalewę zagotować w garnku po czym zalać nią wcześniej przygotowane ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej do momentu, aż ogórki zmienią kolor.
Papryka w słodkiej marynacie
Składniki:
- papryka czerwona - 1,5 kg
- gorczyca
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarna pieprzu
Zalewa:
- woda - 5 szklanek
- ocet 10% - 1 szklanka
- cukier - 1 szklanka
- sól - 1 łyżka
Paprykę umyć i pokroić na większe kawałki. Składniki zalewy zagotować w garnku po czym wrzucić paprykę na 7 min. Do słoików wrzucić po liściu laurowym, 3-4 ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy. Paprykę przełożyć do słoików i zalać wrzącą zalewą. Obrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem, do momentu wystygnięcia.