Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa spiżarnia, czyli marynowanie i kiszenie...

robienie przetworów nie jest trudne, jedynie korzystne...

Aby otrzymać z owoców i warzyw pełne korzyści, powinniśmy zapewnić ich równomierne spożycie w ciągu całego roku. Jest to możliwe, pomimo iż okres świeżych warzyw i owoców jest krótki. Podczas lata i jesieni mamy ich pod dostatkiem. Aby można było spożywać je podczas jesieni i zimy, należy przerobić je na przetwory, które są trwałe i nie ulegają psuciu. Dzięki temu można je przechowywać wiele miesięcy a nawet lat.

Domowa spiżarnia, czyli marynowanie i kiszenie...

Warzywa czy owoce marynowane są trwałe ponieważ w przetworach nie mogą się rozwijać drobnoustroje. Zostają one zabite w procesie pasteryzacji bądź też nie znajdują odpowiednich warunków do rozwoju, dzieje się tak w przypadku przetworów z użyciem np. octu czy cukru.

Korzyści z przygotowania domowych przetworów:

  • nie zawierają żadnych sztucznych barwników, substancji konserwujących, środków zagęszczających itp.;
  • można je przygotować niewielkim kosztem.

 

Przepisy

Pikantny ajwar z chilli i miodem

Domowa spiżarnia, czyli marynowanie i kiszenie...

Składniki:

  • papryka czerwona - 8 sztuk
  • bakłażan - 4 sztuki
  • papryczka chilli - 3 sztuki
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
  • miód - 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Paprykę oraz bakłażany umyć i pokroić na kawałki - wszystko podsmażyć na oliwie. Po czym dodać miód, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić pod przykryciem do momentu gdy warzywa się rozpadną a powstała z nich woda odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy ajwar przełożyć do słoików i pasteryzować ok 10 min.

Papryka marynowana

Domowa spiżarnia, czyli marynowanie i kiszenie...

Składniki:

  • papryka czerwona, żółta, zielona w sumie - 1,5 kg
  • gorczyca l
  • iść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu

 

Zalewa:

  • woda - 5 szklanek
  • ocet 10% - 1 szklanka
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 2 łyżki

 

Paprykę umyć i pokroić na większe kawałki. Składniki zalewy zagotować w garnku po czym wrzucić paprykę na 7 min. Do słoików wrzucić po liściu laurowym, 3-4 ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy. Paprykę przełożyć do słoików i zalać wrzącą zalewą. Obrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem, do momentu wystygnięcia.

Ogórki kiszone

Domowa spiżarnia, czyli marynowanie i kiszenie...

Składniki:

  • ogórek gruntowy - 2 kg 
  • korzeń chrzanu 
  • koper świeży 
  • czosnek ząbki
  • sól - 1 łyżka na 1 l wody
  • woda - 1 litr
  • liść winogronowy

 

Do słoików włożyć koper, ząbek lub dwa czosnku, kawałek chrzanu oraz liść winogronowy. Ogórki dokładnie umyć i ciasno układać w słoikach. Wodę z solą zagotować (na każdy litr wody 1 łyżka stołowa soli.), ostudzić, po czym zalać ogórki. Słoiki dobrze zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Pikantny sos pomidorowy

Domowa spiżarnia, czyli marynowanie i kiszenie...

Składniki:

  • pomidory - 2 kg
  • cebula - 1 sztuka
  • papryczka chilli - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
  • sól, pieprz - do smaku
  • cukier - 1 łyżka

 

Pomidory sparzyć po czym obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę a następnie dodać pomidory. Całość smażyć aż do momentu gdy pomidory się rozpadną. Dodać posiekane papryczki, sól, pieprz oraz cukier - całość dusić do momentu uzyskania sosu. Przełożyć do słoików i pasteryzować w kąpieli wodnej 10 min.

Ogórki konserwowe

Domowa spiżarnia, czyli marynowanie i kiszenie...

Składniki:

  • ogórek gruntowy - 3 kg
  • korzeń chrzanu
  • koper świeży 
  • czosnek ząbki
  • marchewka
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarna pieprzu
  • gorczyca
  • papryka słodka

 

Zalewa:

  • woda - 3 litry
  • ocet 10% - 1,5 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • sól kamienna - 4 łyżki

 

Do słoików wrzucić: 2 ząbki czosnku, koper, kawałek chrzanu, łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, pół łyżeczki papryki słodkiej, 3-4 plasterki marchewki oraz 1-2 krążki cebuli. Ogórki układać pionowo. Składniki na zalewę zagotować w garnku po czym zalać nią wcześniej przygotowane ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej do momentu, aż ogórki zmienią kolor.

Papryka w słodkiej marynacie

Domowa spiżarnia, czyli marynowanie i kiszenie...

Składniki:

  • papryka czerwona - 1,5 kg
  • gorczyca
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu

 

Zalewa:

  • woda - 5 szklanek
  • ocet 10% - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • sól - 1 łyżka

 


Paprykę umyć i pokroić na większe kawałki. Składniki zalewy zagotować w garnku po czym wrzucić paprykę na 7 min. Do słoików wrzucić po liściu laurowym, 3-4 ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy. Paprykę przełożyć do słoików i zalać wrzącą zalewą. Obrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem, do momentu wystygnięcia.

 

Domowa spiżarnia, czyli marynowanie i kiszenie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak