Przechodząc obok piekarni czujemy unoszące się aromaty świeżych bułeczek , chlebów i innych pyszności. Ale kupując takie pieczywo mają one wiele spulchniaczy i dodatków. Ja od pewnego czasu w ogóle nie kupuję pieczywa tylko wypiekam w domu od chleba po słodkie bułeczki. Początki niebyły łatwe nikt nie jest idealny , ale z każdym następnym razem coraz lepsze pieczywo wychodzi. Nie wolno się poddawać !!!
Zapraszam na propozycje z domowej piekarni ….
1) Ósemki z bananem i powidłem śliwkowym
Składniki :
- cukier waniliowy 3 łyżki
- margaryna 1 opakowanie
- mąka tortowa 1 kg
- jajka 4
- mleko 75 ml
- kwaśna śmietana 4 łyżki
- cukier kryształ 1/2 szklanki
- sól szczypta
- banan 3
- powidło śliwkowe 1/2 słoika
- drożdże świeże 15 dag
Wykonanie:
W małym garnku rozpuszczamy drożdże z mlekiem , cukrem , cukrem waniliowym oraz z 3 łyżkami mąki tortowej. Do misy robota dajemy wszystkie pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiamy. Gotowe ciasta przykrawamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyciągnięciu ciasta , ciasto rozwałkowujemy i zwijamy w wężyk i formujemy ósemki resztą ciasta przykrywamy brzuszki ósemki. Z jednej strony ósemki dajemy kawałki banan a z drugiej smarujemy powidłem śliwkowym. Gotowe ósemki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2)Mini bułeczki z nadzienie gruszkowym
Składniki :
• drożdże świeże 20 dag
• cukier kryształ 2 łyżki
• mąka pszenna 4 szklanki
• margaryna 5 łyżek
• mleko 3,2% 1 i 1/2 szklanki
• gruszki 4 duże
• cynamon Prymat do posypania gruszek
• jajka 2
Wykonanie :
Drożdże rozpuszczamy w 75 ml ciepłego mleka oraz łyżce maki i jednej łyżce cukru pudru. Odstawiamy do wyrośnięcia . Do garnka dać resztę mąki , jajka i wymieszać resztę z cukrem . Następnie dodać resztę ciepłego mleka roztopioną margarynę i zagnieść ciasto . Ciasto odstawiamy na 1 godzinę . Po wyciągnięciu z garnka ciasta , ciasto należy rozwałkować i układać na nich pokrojone kawałki gruszek i posypać je cynamonem . Z ułożonych gruszek na cieście wycinać dookoła kwadraty i składamy na pół. Gotowe mini bułeczki kładziemy na tacce wysmarowanej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut.
3) Bułeczki kukurydziane
Składniki :
Składniki na zaczyn :
• mąka pszenna 25 dag
• woda 25 ml
• drożdże świeże 2 g
Składniki na ciasto :
• mąka pszenna 50 dag
• mąka kukurydziana 25 dag
• woda 40 ml
• sól 1 , 5 łyżeczki
• drożdże świeże 15 g
• olej 3 łyżki
• jajka rozkłócone do posmarowania
Wykonanie :
Z składników na rozczyn robimy rozczyn i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia . Następnie do miski wsypuje wszystkie składniki na ciasto i dodajemy zaczyn . Ciasto wyrabiamy mikserem lub ręcznie . Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułeczki dowolnej wielkości i układamy na posmarowanej blasze . Następnie bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem . Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy około 20 -30 minut w temperaturze 180 stopni.