Nie jest rzeczą łatwą dobrać odpowiedni sos do sałaty. Wszystko zależy od doboru składników.
Dip śmietanowy
Aby go przygotować wystarczy zmieszać ze sobą 80ml śmietany 80%, łyżkę octu winnego z białego wina, łyżkę musztardy Dijon i dwie łyżeczki cukru trzcinwoego. Sos pasuje również do ryb, mięs. Ma wyraźny, ostrawy smak.
Dressing vinegret
Jeden z bardziej znanych sosów sałatkowych. Wystarczy zmieszać ze sobą łyżeczkę midou, łyżeczkę musztardy Dijon, 2 łyżeczki octu winnego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Pasuje do większości sałat.
Dip jogurtowy ze słodkim sosem chili
Delikatnie kremowy o ostrym posmaku sos. Dodajemy do 200ml jogurtu naturalnego 2 łyżki słodkiego sosu chili i gotowe :)
Dip czosnkowo-koperkowy
Do jogurtu greckiego dodajemy pzreciśnięty przez praskę czosnek - wedle uznania - to zależy czy lubimy potrawy bardziej czy mniej czosnkowe oraz posiekany koperek i gotowe. Taki dip sprawdzi się jako dodatek do przekąsek, sałat czy tortilli.
Dip majonezowo-ketchupowy
Jeden z prostszych dipów. Składniki na jego pzrygotowanie mamy zawsze w domu :) Wystarczy bowiem zmieszać ze sobą w proporcji 1:1 majonez i ketchup. Sprawdzi sie jako dodatek do kanapek, sałatek, frytek czy tortilli.