Odkąd pamiętam makaron bardzo często gościł na moim stole. Jako dziecko wolałam makaron w wersji na słodko,teraz najczęściej wybieram dania wytrawne,co nie znaczy,że tylko. Kiedy czasem przyglądam się mojemu dziecku i zastanawiam się w czy jest do mnie podobny...Tak samo jak ja lubi makaron.
A Wy,z czym najczęściej podajecie makaron ?
Farfalle z sosem pomidorowym z serem mascarpone
200 g makaronu
200 g mięsa mielonego z indyka
puszka pomidorów,krojonych
2 łyżki s
Odkąd pamiętam makaron bardzo często gościł na moim stole. Jako dziecko wolałam makaron w wersji na słodko,teraz najczęściej wybieram dania wytrawne,co nie znaczy,że tylko. Kiedy czasem przyglądam się mojemu dziecku i zastanawiam się w czy jest do mnie podobny...Tak samo jak ja lubi makaron.
A Wy,z czym najczęściej podajecie makaron ?
Farfalle z sosem pomidorowym z serem mascarpone
200 g makaronu
200 g mięsa mielonego z indyka
puszka pomidorów,krojonych
2 łyżki sera mascarpone
bazylia,oregano
sól,pieprz
2 ząbki czosnku
200 g startego sera żółtego
1-2 łyżki oleju
125 ml wody
Makaron ugotuj al dente . Na dużą patelnię wlej olej,rozgrzej. Wrzuć czosnek a po chwili mięso,smaż do zarumienienia się mięsa.Do mięsa dodaj pomidory wraz z zalewą oraz wodę. Duś pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj ser mascarpone, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą,pieprzem,oregano i bazylią. Posyp żółtym serem.
Potrawka z kurczaka
60 dag piersi z kurczaka
3 łyżki mąki
2 cebule
4 łodygi selera naciowego
sól do smaku
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 liście laurowe
puszka krojonych pomidorów
1/2 l wywaru warzywnego
pieprz
1 łyżka cukru
chili
tymianek
3 łyżki masła
Piekarnik nastaw na 200 C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wsyp na przygotowaną blaszkę,wstaw do nagrzanego piekarnika i praż przez kilka minut.
Mięso pokrój w kostkę,oprósz solą,pieprzem i chili. Obsmaż na 2 łyżkach masła.
Cebulę obierz i drobno posiekaj,seler pokrój na drobne kawałki.
Paprykę pozbaw nasion i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła i wrzuć warzywa wraz z czosnkiem. Dodaj szczyptę tymianku,liście laurowe,cukier i smaż przez ok. 5 minut.
Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą,uprażoną wcześniej mąką i wywar.
Doprowadź do wrzenia,zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut.
Garnek zdejmij ognia i dopraw do smaku.
Szpinakowe paappardelle
2 łyżki masła
ok. 1 szklanka szynki wędzonej,pokrojonej w kostkę
1 szklanka śmietanki 30 %
1 1/2 szklanki zielonego groszku
sól i pieprz
odrobina startego,żółtego sera
400 g makaronu pappardelle ze szpinakiem
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Zostaw ok. 1/2 wody, w której gotował się makaron.
W rondelku rozpuść masło,dodaj szynkę i smaż przez ok. 8 minut.
Do rondelka dodaj odrobinę wody,w której gotował się makaron,śmietankę i zagotuj.
Dodaj zielony groszek,pieprz i sól do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę.
Do zawartości rondelka dodaj makaron i wymieszaj.
Makaron podawaj posypany żółtym serem.
Łazanki
1 kg kapusty kiszonej
20 dag wędzonego boczku
400 g kiełbasy
1 cebula
opakowanie makaronu łazanki
600 g pieczarek
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Kapustę kiszoną zalej wodą i gotuj do miękkości. Odcedź.
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Cebulę pokrój w kostkę,a pieczarki w plasterki. Warzywa dodaj do kiełbasy i boczku.
Całość dusimy na małym ogniu do momentu aż pieczarki będą miękkie. Do zawartości patelni dodajemy kapustę i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron.