Dania z makaronem

Odkąd pamiętam makaron bardzo często gościł na moim stole. Jako dziecko wolałam makaron w wersji na słodko,teraz najczęściej wybieram dania wytrawne,co nie znaczy,że tylko. Kiedy czasem przyglądam się mojemu dziecku i zastanawiam się w czy jest do mnie podobny...Tak samo jak ja lubi makaron.
A Wy,z czym najczęściej podajecie makaron ?
Farfalle z sosem pomidorowym z serem mascarpone
200 g makaronu
200 g mięsa mielonego z indyka
puszka pomidorów,krojonych
2 łyżki sera mascarpone
bazylia,oregano
sól,pieprz
2 ząbki czosnku
200 g startego sera żółtego
1-2 łyżki oleju
125 ml wody
Makaron ugotuj al dente . Na dużą patelnię wlej olej,rozgrzej. Wrzuć czosnek a po chwili mięso,smaż do zarumienienia się mięsa.Do mięsa dodaj pomidory wraz z zalewą oraz wodę. Duś pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj ser mascarpone, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą,pieprzem,oregano i bazylią. Posyp żółtym serem.
Potrawka z kurczaka
60 dag piersi z kurczaka
3 łyżki mąki
2 cebule
4 łodygi selera naciowego
sól do smaku
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 liście laurowe
puszka krojonych pomidorów
1/2 l wywaru warzywnego
pieprz
1 łyżka cukru
chili
tymianek
3 łyżki masła
Piekarnik nastaw na 200 C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Szpinakowe paappardelle
2 łyżki masła
ok. 1 szklanka szynki wędzonej,pokrojonej w kostkę
1 szklanka śmietanki 30 %
1 1/2 szklanki zielonego groszku
sól i pieprz
odrobina startego,żółtego sera
400 g makaronu pappardelle ze szpinakiem
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Zostaw ok. 1/2 wody, w której gotował się makaron.
Łazanki
1 kg kapusty kiszonej
20 dag wędzonego boczku
400 g kiełbasy
1 cebula
opakowanie makaronu łazanki
600 g pieczarek