Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tatarskie smaki Podlasia

Podlasie oprócz malowniczych drewnianych wsi skrywa szlak tatarski – wiodący od miejscowości Krynki, przez wieś Kruszyniany pod samą granicą polsko-białoruską i wieś Bohoniki, aż do Sokółki. Żartobliwie mówi się, iż jest to fragment Polski, gdzie wrony zawracają i kończy się jakakolwiek cywilizacja. Chociaż telefony sms-ami witają nas na terenie Białorusi to cywilizacja wcale się tutaj kończy, a zaczyna się przygoda z „polskim Orientem”, a także kulinarna uczta dla podniebienia.

Jeśli nie planujemy wyprawy na Krym, a chcemy posmakować tatarskich specjałów trzeba obrać kierunek na Podlasie i popróbować tutejszych potraw. Porównując dania tatarskie, które miałam okazję kosztować na Krymie i w Kruszynianach czy Bohonikach – przyznaję, że potrawy nasze lokalne dorównują w pełni tym krymskim. 

Tatarskie smaki Podlasia

 „Tatarska jurta” – kulinarna rozpusta

Obowiązkowym punktem podróży – jest prowadzona przez rodowitych Tatarów – gospoda „Tatarska jurta” w Kruszynianach - oferująca tradycyjne specjały tatarskie takie jak:

Pierekaczewnik (pieczony pieróg z mięsem z ciasta makaronowego)



Tatarskie smaki Podlasia

Pieremiacze (pierogi z mięsem smażone na tłuszczu),

Tatarskie smaki Podlasia


Czeburieki (placki z mięsem smażone na oleju),

Tatarskie smaki Podlasia


Kibiny - pierożki z ciasta drożdżowego z mięsem,

Tatarskie smaki Podlasia


Jeśli w najbliższym czasie nie planujemy wyjazdu na Krym - jest to jedno z niewielu miejsc w Polsce  słynących z tatarskich dań. Zmysł kulinarny i dociekliwość kucharza przywiodły do „Tatarskiej Jurty” samego Roberta Makłowicza, którego zachwyciły lokalne potrawy. Kilka lat temu gościł też tam książę Karol, więc chyba warto. Ja także byłam tam kilkakrotnie, a oprócz walorów kulinarnych, jakie widoki!!

 A majówka tuż tuż, zatem może warto zajrzeć na Podlasie :)

 Wszystkie zdjęcia (oprócz zdjęcia czeburieków) pochodzą ze strony:

http://gdziebylec.pl/obiekt/galeria Kuchnia Tatarska Dżennety Bogdanowicz w Kruszynianach 

 

peggysue 30.04.2011 08:25
taka bardzo staropolska kuchnia te pierogi pieczone i inne
Iwusia 28.04.2011 21:30
Wszystko takie ciekawe i piękne a jakie apetyczne dania ... :)
meredith 28.04.2011 10:29
Byłam w kruyszynianach, polecam tatarska kuchnię.
Kate131 28.04.2011 08:30
świetny blog, nie dość,ze opis super, to apetyczne zdjęcia!
Bartolomeo 27.04.2011 15:16
Apetyczne te tatarskie potrawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak